Erger je je aan de wallen onder je ogen, wil je net wat vollere lippen of een strakkere kaaklijn? Een tripje naar de cosmetisch arts die fillers in je gezicht spuit is tegenwoordig zo gemaakt. Het aanbod van behandelaren is reuze en de behandelopties zijn eindeloos. Maar niet elke behandeling levert het gewenste resultaat op. Waar kun je zelf op letten als je fillers overweegt? Cosmetisch arts Ashwyn Schotborg geeft tips. 

1. Kijk naar de titel van degene die jou behandelt

“Ga sowieso voor een BIG-geregistreerde arts”, tipt Schotborg. Dat houdt in dat de arts afgestudeerd is in de geneeskunde. In de praktijk worden fillerbehandelingen veel door niet-artsen aangeboden, maar wettelijk gezien mogen alleen BIG-geregistreerde artsen ze uitvoeren.

Daarnaast is het volgens Schotborg een pré als een arts ook nog als cosmetisch arts geregistreerd is bij artsenfederatie KNMG. Dat betekent dat de arts gespecialiseerd en opgeleid is in de cosmetiek. “Cosmetisch artsen zijn een beetje vergelijkbaar met kunstenaars”, legt Schotborg uit. “Ik kan leren tekenen, maar ik ga nooit een Picasso maken. Iedereen kan leren prikken, maar niet iedereen kan je gezicht esthetisch mooier maken.”

2. Ga op consult bij verschillende artsen

“Een fillerbehandeling is een grote investering, dus zo moet je die ook behandelen”, zegt Schotborg. “Baseer je keuze niet alleen af op voor- en na-foto’s die je voorbij ziet komen op Instagram, want die zijn vaak gefotoshopt. En reviews zijn ook niet altijd betrouwbaar. Dus doe je eigen onderzoek en ga gewoon langs bij persoon 1, 2 en 3, luister naar zijn of haar visie en bepaal waar jij je prettig bij voelt. Een fillerbehandeling is meer dan een McDonalds binnenlopen, een bestelling doen en na 5 minuten met dikke lippen naar buiten komen.”

Filler wordt ingespoten

Spijt van fillers? Dit team van dokters helpt je, als je door de wachtlijst heen komt

Op het complicatiespreekuur in het Erasmus Medisch Centrum zien ze steeds vaker mensen met spijt van fillers.

vrouw krijgt fillers

Wat weten we over de korte- en langetermijneffecten van fillers?

Dat fillers lokale reacties als roodheid, ontsteking of verharding kunnen geven is bekend. Maar tot hoe lang na de behandeling kunnen deze en andere klachten eigenlijk...

3. Laat je niet leiden door de prijs

Op sociale media zijn veel aanbieders te vinden die adverteren met fillerbehandelingen voor spotprijzen. Daarvoor geldt: als het te mooi om waar te zijn lijkt, is het dat waarschijnlijk ook. “Maar duurder is ook niet altijd beter”, legt Schotborg uit. “Prijs is een marketinginstrument. Als iets duur is, denken mensen al gauw dat het ook kwalitatief goed zal zijn. Maar als de ene kliniek een behandeling voor 500 euro aanbiedt en de ander voor 300, betekent het niet per se dat het resultaat bij die van 500 mooier is dan bij die van 300.”

4. Weet dat meer niet altijd beter is

“Veel behandelaren bieden fillerpakketten aan voor het hele gezicht”, zegt Schotborg. “In high-end klinieken noemen ze dat een ‘liquid facelift’ en in populaire budgetklinieken geven ze het een naam, bijvoorbeeld een ‘Kylie Jenner pakket’. Maar het komt op hetzelfde neer. Ze gebruiken dan heel veel milliliter filler om iemand te behandelen. Ik ben daar niet van. Tot de eerste 3 à 4 milliliter ongeveer zul je verbetering zien, maar daarna wordt je gezicht er niet per se mooier van. En als de filler er eenmaal inzit, zal die ook nog wat gaan verspreiden en vocht aantrekken.” Daar kunnen volgens de arts problemen door ontstaan, je gezicht kan er ‘puffy’ uit gaan zien. Bij het overgrote deel van zijn klanten heeft Schotborg zelfs maar 1 à 2 milliliter filler nodig om het gewenste effect te bereiken. “Wat mij betreft kun je beter gaan voor het minimale product en het maximale effect”, aldus de arts.

5. Accepteer dat niet alles maakbaar is

“Iedereen wil wel een strakke kaaklijn of een spitse kin”, zegt Schotborg. “En het is heel vervelend om te zeggen, maar bij de meeste mensen kan dat helemaal niet.” Volgens de arts leven we in een wereld waarin we willen dat alles maakbaar is. Maar op het gebied van uiterlijk heeft die maakbaarheid wat de arts betreft grenzen. “Als je een kleine mond en lippen hebt, kan ik je lippen wel opspuiten, maar daar wordt je mond niet groter van. En ik kan ook geen contour in je gezicht creëren als je van nature een heel rond gezicht hebt. Ik kan alleen bepaalde accenten leggen in je eigen gezicht. Sommige dingen kunnen gewoon niet, dus accepteer wat je zelf hebt en wat niet.”

Makers