Een vrouw kijkt sereen lachend de camera in. Eerst lijkt er niks te gebeuren, totdat ze knippert. In een flits is zichtbaar dat er een soort vliesje over haar ogen sluit, alsof ze reptiel-ogen heeft. De reacties bij de video, die 155 miljoen keer is bekeken, staan vol met vragen. Wie is deze vrouw? Wat is er aan de hand met haar ogen? Is ze een reptiel? ​​Wij onderzochten de groep achter deze vrouw en stuitten op een ongekende hoeveelheid desinformatie, vooral over het klimaat.

In de beschrijving van de video is geen verklaring te vinden. Daar staan slechts twee woorden: "creative society".Op het platform TikTok, waar deze video is gedeeld, moet je snel de aandacht grijpen en die reptiel- achtige ogen zijn daar natuurlijk perfect voor. Nou lijkt dit misschien een rare, maar redelijk onschuldige manier om kijkers te trekken, maar op het account worden meer vreemde video's gedeeld. Over "alien-artefacten", niet-bestaande planeten en de Annunaki - een geheim alien-ras.

Wij maakten deze video over de desinformatie die de 'aliens' verspreiden, en waar ze miljoenen mensen mee bereiken:

Wat zit er achter het account @aliensoul_28, dat de video heeft gedeeld? Veel meer dan je in eerste instantie zou kunnen denken. De vrouw blijkt Zhanna te heten. Ze zegt dat ze een alien is en hoort bij een Oekraïense groep die AllatRa heet, maar ook onder de naam "creative society" werkt. Oprichter en leider van de groep is de chiropractor Igor Mikhailovic Danilov. Hij houdt op YouTube urenlange betogen terwijl een groep vrouwen aandachtig naar hem luistert.

'Creatieve maatschappij is enige mogelijkheid voor de mensheid om te overleven.'

AllatRa zegt mensen te willen helpen maar uit berichten in Oekraïense media blijkt dat ze daar niet al te best bekend staan. De groep wordt een sekte genoemd en zou pseudowetenschap en complottheorieën verspreiden over buitenaardse wezens en geheimzinnige elites die kinderen opofferen. In een documentaire van de Oekraïense zender 1+1 zeggen ex-leden dat spiritueel leider Danilov, vrouwen zou misbruiken: "Volgens de leider waren orgiën de manier waarop de mensheid zich door de geschiedenis heen kon redden van de duivel. (...) Hij was een soort seksgod die ons zijn goddelijke energie schonk."

Is dit een sekte? Die vraag is volgens sekte-expert Johan Detroux minder belangrijk dan de vraag of deze schadelijk is. Als de beschuldigingen kloppen, zegt Detroux, zijn dit aanwijzingen om AllatRa als schadelijk te bestempelen. "Oplichting, seksueel misbruik, mensen verplichten om met hun familie te breken. Dat zou ik een beweging met schadelijkheidskenmerken noemen."

'Hij was een soort seksgod die ons zijn goddelijke energie schonk.'

Naast de alien-filmpjes deelt de groep ook veel apocalyptische video's over klimaatverandering en het naderende einde van de wereld. Daarin wordt klimaatverandering niet ontkend, maar wel de rol van de mens hierin. Deze video's blijken ze te delen op honderden verschillende accounts op social media in allerlei verschillende talen, waaronder het Nederlands. We legden een aantal van die filmpjes voor aan meteoroloog Gerrit Hiemstra. Hij herkent erin klassieke misleidende technieken. Zoals de video waarin een geoloog claimt dat opwarming onmogelijk door de mens veroorzaakt kan zijn omdat een stijging van de CO2-concentratie het gevolg zou zijn van de opwarming van de aarde, niet de oorzaak. De geoloog wordt als autoriteit gebruikt, maar zegt Hiemstra: "Geologen weten helemaal niks van de atmosfeer. Je kunt net zo goed de fietsenmaker op de hoek vragen wat hij ervan vindt. Dat heeft net zoveel waarde."

Er wordt ook gerommeld met cijfers, zo zouden mensen slechts verantwoordelijk zijn voor ongeveer 1 procent van de CO2 in de atmosfeer. "Dit is gewoon onzin," zegt Hiemstra. Het deel dat door de mens veroorzaakt is ongeveer 40 a 50 procent." Volgens AllatRa is niet de mens, maar kosmische straling verantwoordelijk voor klimaatverandering en aanstaande rampen. Misschien kun je het al raden, maar ook dit is volgens Hiemstra niet waar: "De klimaatwetenschap heeft overduidelijk aangetoond dat er maar één oorzaak is: dat is de mens".

Zhanna

Wat is het belang van deze groep om verkeerde informatie te delen over klimaatverandering? AllatRa zegt niet alleen dat de wereld ten einde komt, maar ook dat hun 'creatieve maatschappij' de "meest veelbelovende en enige mogelijkheid" is voor de mensheid om te overleven. Die boodschap kan mensen naar de groep trekken. Sekte-expert Detroux: "Hun natte droom is natuurlijk dat zij een hele massa mensen tot hun organisatie kunnen brengen zodat ze een grote wereld-orde hebben waarbij waarschijnlijk een van de mensen die nu de touwtjes in handen heeft, hoopt de regeringsleider te worden,". Detroux schat de kansen op succes laag in: "De geschiedenis heeft al opgeleverd dat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren.”

Omdat het netwerk van social media accounts en activiteiten van AllatRa zo groot is, zijn we nog bezig met meer onderzoek.

Help ons met ons onderzoek

Weet jij meer over AllatRa of de creatieve maatschappij? Of heb je ideeën voor andere factchecks? Laat het ons weten.

Makers