Wethouder Paul Boogaard maakt zich grote zorgen over de ongelijke behandeling van toeslagenouders. Door een speciale regeling kunnen gedupeerden zich bij hun gemeente melden met een hulpvraag: “Maar er zijn geen landelijke regels. Het maakt dus uit in welke gemeente je woont hoe ‘ruimhartig’ je wordt behandeld. Dat leidt tot polarisatie.”

Sinds de zomer van 2020 helpen gemeenten gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire met het maken van een nieuwe start. Via de regeling ‘brede ondersteuning’ krijgen gedupeerden bijvoorbeeld hulp bij het op orde brengen van hun financiën, het zoeken naar een woning of het betalen van een sportschoolabonnement.

Het doel van de regeling is om gedupeerde ouders die nog wachten op de schadevergoeding van het Rijk een steuntje in de rug te geven, zodat zij alvast verder kunnen met hun leven. Daarnaast moet de brede ondersteuning een eerste stap zijn om het verloren vertrouwen in de overheid terug te winnen.

Ongelijke behandeling

Maar van deze plannen komt nog weinig terecht, waarschuwt wethouder Paul Boogaard, die zich voor de gemeente Hoeksche Waard bezighoudt met de brede ondersteuning. Sterker nog, volgens hem brokkelt het vertrouwen in de overheid door de regeling juist verder af: “Door het gebrek aan landelijk geldende kaders, worden gedupeerden ongelijk behandeld. In gemeente A krijg je een nieuwe auto vergoed, in gemeente B kom je niet verder dan een tweedehands fiets. Dat leidt tot polarisatie en groeiend wantrouwen.”

In gemeente A krijg je een nieuwe auto vergoed, in gemeente B kom je niet verder dan een tweedehands fiets.

Wethouder Boogaard

Toen gemeenten dit deel van de hersteloperatie op zich namen, gaf het Rijk weinig regels mee over hoe zij de brede ondersteuning moesten invullen. Op deze manier zou er maatwerk toegepast kunnen worden. “Dat was goedbedoeld”, verzucht Boogaard. “Maar in de praktijk delen gedupeerden, geheel terecht, met elkaar wat voor ondersteuning ze krijgen. Verschillen tussen gemeenten worden hierdoor zichtbaar, want iedereen krijgt wat anders. Dit leidt tot verdere toename van wantrouwen en ongelijkheid. Daar maak ik me ernstige zorgen over.”

Ouders in de wacht

Door de onduidelijkheid over de brede ondersteuning zijn veel ouders nog niet geholpen. En naarmate de financiële compensatie van het Rijk op zich laat wachten, wordt de hulpvraag steeds dringender. Daarom vraagt Boogaard het Rijk om actie: “Om de ongelijke behandeling van gedupeerden te stoppen, hebben wij landelijk geldende richtlijnen nodig.”

OPROEP

Ben je een gedupeerde van de toeslagenaffaire? We zijn benieuwd wat voor hulp jij krijgt van jouw gemeente en hoe je dit ervaart. Ervaar jij ook grote verschillen tussen gemeenten, of juist niet? Moet je lang op hulp wachten, of word je juist snel geholpen? Laat het ons weten.

Toeslagenaffaire

De kinderopvangtoeslagenaffaire rommelt maar door

Bekijk hieronder de uitzending van Pointer over de brede ondersteuning terug:

Onrust onder toeslagenslachtoffers
25 min 24 s

Een speciale regeling moet gedupeerden van de toeslagenaffaire helpen bij een nieuwe start. Maar wie bij de gemeente aanklopt voor hulp, moet vaak lang wachten. Hierdoor loopt het vertrouwen in de overheid opnieuw een deuk op. Ook zorgen grote verschillen tussen gemeenten voor veel frustratie. Waarom betaalt de ene gemeente een hele verbouwing en de andere gemeente niet eens een nieuwe stoel? Maakt deze goedbedoelde regeling de kloof tussen burger en overheid niet juist groter?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Redacteur