WhatsApp-fraude is het afgelopen jaar explosief gestegen. Meer dan 700 aangiftes per week komen er bij de politie binnen van mensen die zijn opgelicht via het chatplatform. Gemiddeld is de buit 2400 euro per slachtoffer dat erin trapt. Maar hoe moeilijk is het om iemand op te lichten via WhatsApp? We zoeken contact met mensen die zich (in het verleden) schuldig hebben gemaakt aan WhatsApp-fraude en (anoniem) hun verhaal willen doen.
Ook oplichting door phishing en spoofing (criminelen die zich voordoen als bankmedewerker) is dit jaar naar recordhoogte gestegen: er is in totaal meer dan 30 miljoen euro buit gemaakt met sluwe trucs. Door corona zijn mensen extra vatbaar voor oplichters die het op hun bankrekening hebben voorzien.
Het kan niet anders dan dat duizenden criminelen zich bezighouden met deze vormen van digitale oplichting. In obscure kanalen op het internet handelen ze in de oplichtingssoftware en gevoelige persoonsgegevens van tienduizenden mensen. Hoe makkelijk is het voor ze om slachtoffers om de tuin te leiden, geld te cashen en onder de radar van politie en justitie te blijven?
Criminelen infiltreren in WhatsApp-accounts
WhatsApp-oplichters maken slachtoffers als Anna. Zij dacht dat haar zoon in de problemen zat en snel geld nodig had. Anna maakte 9000 euro over, niet wetende dat het criminelen waren die de appjes verstuurden. Weg geld. En ook Lotte trapte erin, een vlotte dertiger. Zónder het te beseffen stuurde ze de beveiligingscode van haar eigen WhatsApp-account door aan dieven, die haar account infiltreerden. “Ik voel me echt zó stom, maar ik had gewoon echt niet door dat het oplichters waren, omdat ze de identiteit van een goede bekende hadden overgenomen.”