WhatsApp-fraude is het afgelopen jaar explosief gestegen. Meer dan 700 aangiftes per week komen er bij de politie binnen van mensen die zijn opgelicht via het chatplatform. Gemiddeld is de buit 2400 euro per slachtoffer dat erin trapt. Maar hoe moeilijk is het om iemand op te lichten via WhatsApp? We zoeken contact met mensen die zich (in het verleden) schuldig hebben gemaakt aan WhatsApp-fraude en (anoniem) hun verhaal willen doen.

Oproep

Heb jij je schuldig gemaakt aan WhatsApp-fraude en wil je ons hier (anoniem) iets over vertellen? Neem contact met ons op.

Ook oplichting door phishing en spoofing (criminelen die zich voordoen als bankmedewerker) is dit jaar naar recordhoogte gestegen: er is in totaal meer dan 30 miljoen euro buit gemaakt met sluwe trucs. Door corona zijn mensen extra vatbaar voor oplichters die het op hun bankrekening hebben voorzien.

Het kan niet anders dan dat duizenden criminelen zich bezighouden met deze vormen van digitale oplichting. In obscure kanalen op het internet handelen ze in de oplichtingssoftware en gevoelige persoonsgegevens van tienduizenden mensen. Hoe makkelijk is het voor ze om slachtoffers om de tuin te leiden, geld te cashen en onder de radar van politie en justitie te blijven?

Criminelen infiltreren in WhatsApp-accounts

WhatsApp-oplichters maken slachtoffers als Anna. Zij dacht dat haar zoon in de problemen zat en snel geld nodig had. Anna maakte 9000 euro over, niet wetende dat het criminelen waren die de appjes verstuurden. Weg geld. En ook Lotte trapte erin, een vlotte dertiger. Zónder het te beseffen stuurde ze de beveiligingscode van haar eigen WhatsApp-account door aan dieven, die haar account infiltreerden. “Ik voel me echt zó stom, maar ik had gewoon echt niet door dat het oplichters waren, omdat ze de identiteit van een goede bekende hadden overgenomen.”

Oproep

Hoe komt het dat juist deze vorm van cybercrime zo toeneemt? Wat gaat er schuil achter de wereld van de digitale oplichters? Hoe gaan ze te werk en hoe makkelijk is het blijkbaar om de stap te nemen naar WhatsApp-criminaliteit? Heb jij (in het verleden) je hier schuldig aan gemaakt? Of kan jij hier (anoniem) meer over vertellen? Mail ons.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.