Kinderarts Maarten Biezeveld schreef samen met zijn collega Felix Kreier het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Maarten heeft veel contact met mensen op het Hamster-platform, een betaald ondersteuningsprogramma waarop je je kan abonneren als je de hamster in je hoofd wil temmen. Wat valt hem op? Waar lopen mensen tegenaan? In dit blog vertelt hij over zijn ervaringen. 

Blog 1 Kleine stapjes

Eén van de leukste werkzaamheden bij ons digitale Hamster-breinprogramma (waarin we mensen helpen om hun leefstijl te verbeteren en op een duurzame manier gewicht te verliezen) vind ik het contact met de deelnemers. Deze gesprekjes gaan vooral over de moeilijkheden en frustraties waar men zoal tegenaan loopt bij het proberen te verbeteren van de eigen leefstijl. Ook laten mensen soms weten dat ze geen idee hebben waar ze zouden moeten beginnen om hun leefstijl een positieve draai te geven. Ik denk dat dit laatste mijn favoriete onderwerp is, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn.

Het veranderen van je leefstijl begint vaak met een klein stapje. Je moet tenslotte ergens beginnen en het kan motiverend werken als je dan kiest voor iets waarvan de kans van slagen groot is. Wanneer je daarna regelmatig kleine dingen positief verandert in je dagelijks leven, kan dat bij elkaar opgeteld een groot effect hebben. Een voorbeeld:

Stel een man van gemiddeld postuur moet een boodschap doen, 500 meter heen en 500 meter terug. Dan zou hij die 1000 meter op de fiets of lopend kunnen doen. Lopen duurt in totaal ongeveer acht minuten langer, maar verbrandt wel ongeveer 35 kilocalorieën meer.

Nou zul je daar niet direct van afvallen, maar het is wel een stapje in de goede richting en kwaad kan het al helemaal niet. En als je maar vaak genoeg loopt in plaats van fietst, helpt het wel. Dat geldt natuurlijk helemaal als je nog andere kleine stapjes weet te bedenken en daar een routine van kan maken

Kinderarts Saskia vertelt waar dikke kinderen tegenaan lopen.

Stop met het shamen van kinderen met overgewicht, zegt deze kinderarts

Sinds een paar jaar runt kinderarts Saskia Bouma haar eigen praktijk PositiefOverGewicht. Dagelijks ziet ze de problemen van kinderen die overgewicht of obesitas hebben.

Dit was maar één voorbeeld, maar zo zijn er eindeloos veel stapjes te bedenken in het dagelijks leven. En omdat we weten dat stapjes die vanuit jezelf komen beter vol te houden zijn dan wanneer je ze opgelegd krijgt door iemand anders, prikkelen we ook om ze zoveel mogelijk zelf te bedenken.

De stapjes kun je ook koppelen, waardoor het makkelijker wordt om ze echt een routine te laten worden en om ze dus vol te houden. Daarover later meer. Maar ga er eens voor zitten welke gewoonte jij misschien zou willen vervangen door een andere gezondere. Begin er met één… één stapje…

Maarten Biezeveld is kinderarts en coach voor collega-artsen om een gezonde werk-privébalans te behouden.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers