Het kabinet wil meer inzetten op huizen die je razendsnel kunt bouwen – de ‘industriële bouw’. Hoe woont dat? 

“Kijk rond, loop gerust ook naar boven”, zegt Ruud Horlings. Hij leidt ons rond in zijn flitshuis, geplaatst in Gronings proefwijkje met meer ‘lopendebandwoningen’.

Hele gewone rijtjeshuizen lijken het, hooguit wat smal. Van binnen is zijn huis zoals een normaal nieuwbouwhuis. Een gang, een keuken, woonkamer, een tuintje. Drie verdiepingen in totaal, genoeg voor hem met partner en twee jonge kinderen.

“Alleen het uitzicht”, vertelt de veertiger die er nu sinds kort woont. De flitswoningen staan op een voormalig industrieterrein en kijken uit op containerwoningen. “Het is in de winter niet zo mooi. Maar in de zomer is het wel fijn.”

Prefab

Dit soort huizen - als een razende gebouwd – moeten de woningcrisis verlichten. Een streven dat minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vorige week in een brief aan de Tweede Kamer schreef.

Deze huizen zijn niet door metselaars ter plaatse gemaakt, maar vooraf geproduceerd in een fabriek. Robots en fabrieksmedewerkers zetten in serie alle delen in elkaar: een gevel, tussenwanden, de keuken, een trap, de badkamer. Dan gaat het de vrachtwagen op en ter plekke hijsen en schroeven monteurs het in elkaar.

Zo heb je in een dag een huis staan. En in 15 dagen is het helemaal klaar om te wonen, met elektriciteit, sanitair en zelfs inboedel erbij, adverteert de maker van deze woningen (Van Wijnen). Ook zou het wat goedkoper zijn dan gewone huizen, want als je woningen op dezelfde manier maakt als conservenblikjes, kun je kosten drukken.

(Tekst loopt door onder de foto)

Fabriekshuizen op rij

Tiny house

Daarom bieden meer bouwbedrijven dit soort huizen aan. Heijmans zette door het land heen al kleine startershuisjes op de grond. Volkerwessel plaatste 2 jaar geleden een rij fabriekshuizen in het Zeeuwse Middelburg. In Gelderland zette een bouwer in 10 dagen tijd acht huizen neer (Emergo). Sommige woningen zijn tijdelijk, andere moeten een halve eeuw kunnen blijven staan.

Vooral corporaties zijn hierover enthousiast, zegt Taco van Hoek, directeur van het economisch bureau voor de bouw (EIB). Zij moeten tegen lage kosten woningen neerzetten waar ook mensen zonder hoog inkomen in kunnen wonen, en dan kan dit helpen.

Maar particuliere kopers zijn volgens hem wat terughoudend. Want van dichtbij zie je wel een beetje de sporen van snelheid. In Groningen zijn de gemetselde muren bijvoorbeeld niet gemetseld; het zijn grote platen waarop bakstenen lijken gelijmd en daardoor toont het toch wat anders. "Een beetje Sesamstraathuis", merkt een bezoeker op. Ook kun je binnen en buiten de woningen soms nog zien uit welke delen het huis is opgebouwd. Het seriematige zie je wat terug, ondanks dat ze allemaal een eigen gevelkleur kunnen krijgen.

“Ze zijn daarom niet voor iedereen aantrekkelijk”, zegt Van Hoek. Ook brengt hij over het fabrieksmatige wat nuance aan. “In de normale bouw werken ze ook al met prefabricage.” Hij denkt dat de industrialisering sowieso doorzet.

Bezwaren

Maar tegelijk zijn het nieuwe huizen en we hebben die woningnood. Gaan we hiermee die miljoen vurige gewenste woningen bouwen? Dat is de vraag, want je kunt wel snel een huis neerzetten, maar als omwonenden bezwaar maken tegen een nieuwe wijk loopt het alsnog spaak. En dus stelt De Jonge in dezelfde Kamerbrief ook een andere wijziging voor: de bezwaarprocedure moet veel korter worden, zodat het door de procedures niet 10 jaar duurt voordat een nieuwbouwproject klaar is.

Van Hoek: “Daar zou je inderdaad wat mee kunnen winnen. Maar dit kun je juridisch niet zomaar invoeren, dus hier gaan we nu nog geen profijt van hebben.” Zijn inschatting is dat de maatregelen op termijn gaan helpen, maar deze jaren nog niet.

Ook in de flitshuiswijk in Groningen gaat het om tijdelijke hulp, want de woningen gaan op termijn weer weg. Je mag er een half jaar wonen, wat trouwens voor Ruud Horlings prima is, vertelt hij. Hij heeft al een nieuw huis gekocht wat nog niet beschikbaar is, en daarom woont hij als tijdelijke overbrugging in de flitswoning in Groningen.

“Zo is het ook bedoeld: je woont hier tijdelijk als je tussen je oude en nieuwe woning in zit. Maar ook voor die mensen is dit een oplossing.”

Woon jij in een fabriekshuis, of zou je dat willen maar is er geen plek om er een neer te zetten?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers