Nog geen maand na de afgifte van een nieuwe vergunning om sulfaat op het riool te lozen, heeft zuivelbedrijf FrieslandCampina in Veghel de normen overschreden. Dat blijkt uit documenten die Pointer heeft opgevraagd bij de provincie Noord-Brabant, die verantwoordelijk is voor het milieutoezicht.

Op 9 maart dit jaar verzond de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant een beschikking namens Gedeputeerde Staten. Daarin werd vastgelegd dat de zuivelfabriek, waar lactose en melkeiwit worden gemaakt, dagelijks maximaal 3900 kilo van het mineraal sulfaat op het riool mag lozen. Nieuw in deze vergunning was dat dit gemeten wordt volgens een tiendaags gemiddelde. Maar al op 4 april werd het aantal kilo’s sulfaat overschreden. In die week liep het tiendaags gemiddelde op naar 4107 kilo. Een maand later was het weer raak: op 2 mei werd zelfs 4214 kilo geloosd.

Stikstof

De ammoniakemissies moeten omlaag, maar deze twee bedrijven hebben de ruimte om nog veel meer uit te stoten

Dertig jaar oude machines en oude vergunningen: zo blijft deze industrie meer ammoniak uitstoten.

Aantasting riolering

Het voornaamste probleem met sulfaatlozingen is dat het de riolering aantast. Bovendien kan sulfaat door de waterzuivering in Heeswijk-Dinther niet uit het afvalwater worden gefilterd, waardoor het via de Beekgraaf in het riviertje de Aa terecht komt. Het sulfaatgehalte in de Beekgraaf zit al aan de limiet.

De omgevingsdienst heeft FrieslandCampina inmiddels een ‘waarschuwingsbrief’ gestuurd om een eind te maken aan de overschrijdingen. Het bedrijf zelf laat weten dat het om een incident gaat: “Er zijn nu twee expert-teams met urgentie aan het werk om de oorzaak te achterhalen en de juiste maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen.” In de tussentijd, mailt een woordvoerder, zijn tijdelijke maatregelen genomen om overschrijding te voorkomen.

Lees ook:

Cacaofabriek

Vervuilende cacaofabriek Zaandam zweeg jarenlang over uitstoot

Bij het maken van cacao komt veel ammoniak vrij. De natuur lijdt daaronder.

Al eerder overschrijdingen

Toch gelooft de omgevingsdienst niet altijd dat overschrijdingen incidenteel zijn bij FrieslandCampina. Vorig jaar september werd een maatregel aangekondigd: een last onder dwangsom, na een overschrijding van de norm voor Chemisch Zuurstofverbruik (CZV) in april 2021. Eerder waren er ook overschrijdingen. “Gezien de lange voorgeschiedenis van deze overtredingen, kan naar onze mening niet volgehouden worden dat sprake was van incidenten,” schrijft de dienst op 1 september vorig jaar.

In april dat jaar werd de overtreding veroorzaakt door het ongecontroleerd lozen van lactose. De omgevingsdienst noemt de overschrijding “fors en verwijtbaar.” Een meetapparaat gaf de bewuste dag een alarm, maar medewerkers merkten dit niet op. “Ondanks al de door u toegezegde en deels ook doorgevoerde verbeteringen, blijft bewustwording en doortastendheid in handelen bij uw medewerkers een punt van zorg,” aldus de omgevingsdienst in de brief aan Campina. Als de fabriek nog eens in de fout gaat met CZV, moet het bedrijf 25.000 euro betalen.

FrieslandCampina kwam bij Pointer in beeld bij een onderzoek naar industriële ammoniak-emissies, waarover we binnenkort publiceren.

Oproep

Heb jij tips over lozingen op het riool of oppervlaktewater of maak je je zorgen over vervuiling door bedrijven bij jou in de buurt? Laat het ons weten!

Makers

Pointer presentator portret Niels
Journalist en presentator van Pointer Radio en de podcast Klassiek Inside.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.