Voor het onderzoek Overlast Vliegtuigen zijn we bij Bert en Hanneke Scheper. Al vijftig jaar wonen ze in Aalsmeer, een dorp net onder luchthaven Schiphol. Als jong getrouwd stel komen ze in de gemeente wonen, krijgen er kinderen en bouwen er hun sociale leven op. Bijna nooit klagen ze over Schiphol, maar verhalen over verdere groei van de luchthaven baren hen wel zorgen. Want net als andere tipgevers uit hun dorp hebben ze de overlast de laatste jaren zien – en vooral horen - toenemen. ‘Ik geloof niet dat Schiphol kan groeien zonder nog meer geluidsoverlast te veroorzaken,’ aldus Bert Scheper.
‘Vroeger waren de vliegtuigen wel wat luidruchtiger,’ geeft de Aalsmeerder toe. Hij maakt een geluid om te laten horen hoe de oude vliegtuigen gierden. Maar dat heeft hem nooit heel erg gestoord. ‘Het waren er dan vaak maar een paar per dag, daar valt mee te leven’. Maar nu is het anders, zo legt hij uit. ‘Vliegtuigen zijn misschien wel iets stiller geworden, maar het zijn er ook heel veel meer. Honderden per dag.’ Ze komen in pieken, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en net na de middag.
Op die momenten gaat er hier iedere minuut wel eentje over. Bij landen vliegen ze dan op 125 meter hoogte
‘Je hebt geen rust meer’
Net als andere bewoners uit Aalsmeer stoort de familie Scheper zich aan de continue aanwezigheid van vliegtuiggeluid. ‘Je hebt geen rust meer en daardoor heeft het invloed op je levensgeluk.’ De overlast doet zich vooral voor in de zomer, zo vertellen Bert en Hanneke Scheper. ‘Dan wil je lekker buiten zitten, maar na een paar minuten zitten we meestal alweer binnen. Je moet na elke twee zinnen je verhaal onderbreken, omdat er een vliegtuig over komt. Je kan elkaar gewoon niet meer verstaan.’
Ze hadden ons graag laten zien hoeveel vliegtuigen er overvliegen en welk geluid die produceren. Helaas voor ons brengen wij hen net een bezoek op de dag dat heel Schiphol dicht is vanwege de westerstorm. Dus geen enkel vliegtuig te bekennen.
100.000 vluchten in 2017
Maar dat er veel vliegbewegingen over het huis van de familie Scheper gaan, staat vast. Ze wonen namelijk onder de Aalsmeerbaan, de vliegroute die bij noordelijke en zuidelijke wind door Schiphol in gebruik wordt genomen (tussen 07:00 uur en 23:00 uur). In 2017 vliegen er over die baan ruim 100.000 vluchten. Op 1 november van dat jaar zijn dat er maar liefst 500 op 1 dag. Op zo’n drukke dag is dat dus gemiddeld elke 2 minuten een vliegtuig over het huis van Bert en Hanneke.
‘Klagen heeft geen zin’
Klagen bij het klachtenmeldpunt van Schiphol (BAS) over het fors gegroeide aantal vluchten heeft de familie Scheper in de afgelopen vijftig jaar één of twee keer gedaan. ‘Toen ik ziek thuis was,’ vertelt Hanneke. ‘Ik lag de hele dag boven in bed en hoorde ze om de minuut gaan. Ik werd er helemaal gek van en heb de telefoon gepakt.’ Volgens Bert heeft dat allemaal weinig zin: ‘Je mag even je verhaal kwijt, het wordt geregistreerd en verder gebeurt er weinig mee.’
Ze accepteren het geluid dus nu maar zo veel mogelijk. ‘Je kan je wel de hele dag druk lopen maken erover, maar daar schiet je ook niet veel mee op,’ aldus Bert Scheper. En verder ‘ontvluchten’ ze tijdens de zomer Aalsmeer en trekken er met de caravan op uit naar een rustiger oord. ‘Je realiseert je dan daar vaak pas hoe stil het ook kan zijn,’ aldus zijn vrouw.
Hopen dat Schiphol niet nog verder groeit, doen ze wel. Want meer vliegtuigen over hun huis is een onzalige gedachte. ‘Zeker als er in de toekomst een moment komt waarop je ook in de zomer aan huis gebonden bent,’ aldus Bert. ‘Als ik wat jaren jonger was geweest, waren we misschien wel vertrokken. Maar nu beginnen we daar niet meer aan. Je hebt hier je leven en de kinderen wonen in de buurt, dat is ook veel waard.’