De afgelopen week haalde D66-leider Rob Jetten het nieuws met de stelling dat er 50.000 arbeidsmigranten nodig zijn om onze economie beter te laten functioneren. Wat is daar nu van waar?

Jetten deed zijn uitspraak in het Algemeen Dagblad. Volgens de journalisten van het artikel zegt hij in het gesprek een aantal keer dat het ‘Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs nog becijferde dat 50.000 werknemers uit andere EU-landen nodig zijn om vacatures in Nederland te vervullen’. Inmiddels reageerde het CBS dat zij niet beweert dat die 50.000 ‘nodig’ zijn. Het CBS heeft alleen maar de demografische trend uit het recente verleden doorgetrokken. Ze voorspelt dat er 50.000 arbeidsmigranten bij komen. Maar doet dat wat af aan de bewering van de D66-leider?

Uitgelicht

Arbeidsmigranten op Fort Oranje / ANP

‘Een paar honderd nieuwe mensen in je dorp die de taal niet spreken, geeft een gevoel van overlast’

Jetten heeft natuurlijk een bredere boodschap dan dat getal: de economie heeft werknemers uit het buitenland nodig. Er zijn veel onvervulde banen en er komen alleen al in de zorg duizenden banen aan. Jetten waarschuwt dat als de economie verder aantrekt, er nóg meer mensen nodig zijn. Het CBS is dat wel met hem eens, de economie bepaalt dit immigratiecijfer. Het aantal arbeidsmigranten stijgt bijvoorbeeld pas flink sinds 2014, toen de economie weer groeide en dat heeft bepaald hoeveel Oost-Europeanen komen en gaan.

Goedkope arbeid is de makkelijke weg

De politieke concurrentie zag haar kans schoon. PvdA-leider Lodewijk Asscher nam het op voor Nederlandse werklozen. Die willen graag werken, maar wel tegen fatsoenlijke lonen en onder goede omstandigheden. ‘Het is de makkelijke weg altijd maar goedkope arbeid te willen importeren in plaats van werk te bieden aan mensen hier,' twitterde Asscher. Ook de VVD en de PVV reageren negatief. Geert Wilders begon ook over de Nederlandse werklozen en VVD-kamerlid Dennis Wiersma waarschuwt, weer in het AD, dat die Oost-Europeanen op termijn uitkeringen kunnen krijgen. ‘Daar moeten we niet zo lichtvaardig mee omgaan.’

Over de grens kijken

En zo kreeg Jetten de reactie die hij waarschijnlijk verwachtte: Politieke partijen zijn niet happig op openlijke pleidooien voor meer werkkrachten uit het buitenland.

Toch staat Jetten niet alleen. Werkgevers geven hem groot gelijk. Die staan te springen om personeel en roepen dat al een paar jaar. De ceo van Randstad, de uitzendbureaugigant, riep 2 jaar terug om 80.000 arbeidsimmigranten. Per jaar. Een ander pleidooi kwam afgelopen oktober van Giel Braun, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging. Hij schreef dat alleen Limburg al 10.000 werknemers nodig heeft. ‘We redden het gewoonweg niet met alleen Nederlanders. We zullen ook over de grens heen moeten kijken.’ Blijkbaar kunnen Polen iets wat Nederlandse werklozen niet kunnen of niet doen?