Online oplichters worden steeds slimmer en kunnen duizenden euro’s verdienen aan mensen die in hun trucs op WhatsApp trappen. Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt? Wij zetten acht tips op een rij die je beschermen tegen oplichters op WhatsApp.   

“Hé mam, dit is mijn nieuwe 06-nummer.” Veel mensen zullen wel eens zo’n berichtje hebben gekregen of kennen iemand die dat heeft. Vrijwel altijd gaat het om criminelen die zich voordoen als een familielid of een goede vriend, en vervolgens zeggen acuut geld nodig te hebben.

Misschien denk je dat jij hier nooit in zal trappen, maar oplichters die gebruik maken van WhatsApp gaan steeds geraffineerder te werk. Inmiddels kunnen ze WhatsApp accounts hacken en lukt het ze steeds beter om iemands identiteit over te nemen. Hoe voorkom je dat jij slachtoffer wordt van deze misdadigers? We zetten acht tips voor je op een rij.

Els maakte 9000 euro over naar oplichters

9000 euro overgemaakt naar Whatsapp-oplichter: “Ik vind mezelf ontzettend stom”

Twee dagen lang maakte Els geld over naar oplichters: “Ik schrok enorm. Ik ben een weldenkend mens. Achteraf begrijp ik niet waarom ik het gedaan heb.”

Bel altijd als iemand je om geld vraagt op WhatsApp

Het is misschien een open deur, maar lang niet iedereen doet het. Of je nou van een onbekend of een bekend nummer een bericht krijgt met een dringend hulpverzoek, bel altijd even om zeker te weten of diegene echt de bekende is die hij of zij zegt te zijn. Zoals Gijs die zijn dochter Saskia belde, en erachter kwam dat hij al twee dagen met een oplichter aan het appen was, en niet zijn dochter.

Vertrouw niet op voice memo’s

Als je een opname van iemands stem krijgt, dan weet je wel dat het echt de bekende is die je denkt, toch? Nou, dat is dus niet zo. Criminelen zijn er zelf ook achter gekomen dat mensen vaak om een voice memo vragen om zeker te weten dat ze niet met een oplichter te maken hebben. Maar inmiddels zijn de oplichters hen te slim af en bellen ze de mensen die ze nadoen gewoon op zonder iets te zeggen. Als mensen dan “hallo, hallo” zeggen, nemen ze hun stem op en sturen ze dit vervolgens naar de persoon die ze proberen op te lichten. Niet alleen vertrouwen op een opname dus.

Maak geen geld over via een link op WhatsApp

Je zal waarschijnlijk regelmatig een Tikkie sturen of krijgen en er niet raar van opkijken als iemand je een betaallink stuurt om geld over te maken. Maar let altijd op, zeker als je niet honderd procent zeker bent van wie of waarvoor het is. Oplichters kunnen door phishing (inloggegevens verhalen door een valse website te gebruiken) via betaalverzoeken toegang krijgen tot je bankrekening en zo makkelijk grote bedragen naar zichzelf overmaken.

Weet wat er op internet te vinden is over jou

Fraudeurs houden social media nauwlettend in de gaten om zich geloofwaardig als een bekende voor te doen. Weet degene met wie je aan het appen bent de namen van familieleden of je woonplaats? Ga dan altijd na of dit misschien op internet te vinden is voordat je ze vertrouwt.

WhatsApp-Fraude

Cybercriminaliteit: “Criminelen probeerden geld af te troggelen bij mijn WhatsApp-contacten”

Pieter is één van de vele mensen die het slachtoffer is van cybercriminelen. Afgelopen jaar is het aantal mensen dat erin is getrapt of is opgelicht via WhatsApp-fraude...

Stuur nooit zomaar een (verificatie)code door

Stuur geen codes door naar een bekende als je niet zeker weet wat je verstuurt. Lotte (link artikel) kreeg op een drukke ochtend een bericht van haar collega met de vraag of ze ‘even snel’ een code kon doorsturen die ze even later zou ontvangen. Lotte dacht er niet over na en stuurde de code door die ze inderdaad iets later toegestuurd kreeg. Ze had niet door dat het account van haar collega gehackt was en dat ze de verificatiecode (code die je nodig hebt om WhatsApp op een nieuwe telefoon te installeren) van haar eigen WhatsApp doorstuurde. Hierdoor konden de criminelen ook in haar account, bij haar contactgegevens en die gebruiken om geld van bekenden af te troggelen.

Stel een tweestapsverificatie in

Het is erg verstandig om een tweestapsverificatie in te stellen op je WhatsApp-account om te voorkomen dat je gehackt kan worden. Hierdoor kies je een extra persoonlijke code die je moet invullen bij het instellen van WhatsApp op een nieuwe telefoon, naast de verificatiecode. Met alleen een verificatiecode zal het criminelen daardoor niet meer lukken om je account over te nemen.

Zet een wachtwoord op je voicemail

Wat veel mensen niet weten is dat je een verificatiecode ook naar je voicemail kan sturen. Je krijgt dan een gesproken bericht met de code erin. Ook vanaf een andere telefoon kan je voicemail afgeluisterd worden. Dus als je je voicemail niet beveiligd hebt, kunnen criminelen zo óók aan je verificatiecode komen om je WhatsApp hacken. Je kan daarom een wachtwoord instellen om je voicemail te beveiligen, zodat alleen jij je voicemail kan afluisteren.

Ons onderzoek volgen?

Abonneer je op onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte!

Makers