‘Ik sta momenteel niet in voor de veiligheid van de windboeren en hun gezinnen.’ Het is een typische tekst van Jan Nieboer, aanvoerder van het protest tegen windmolens in de Drentse Veenkoloniën. Vorige maand werd hij aangehouden.

Update 16 april 2021: 12 maanden cel voor Jan Nieboer

Jan Nieboer en medeverdachte Jan H. zijn veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. Ze zijn schuldig bevonden aan het versturen van dreigbrieven aan meerdere bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van de windmolens in de Veenkoloniën.

Naast Nieboer werden nog twee mannen opgepakt. De verdenking: betrokkenheid bij illegale asbestdumpingen en het versturen van dreigbrieven aan ondernemers en bestuurders die betrokken zijn bij het windpark.

Nergens is het protest tegen de bouw van een windpark feller dan in de Drentse Veenkoloniën. Als woordvoerder van Platform Storm trad Nieboer meerdere malen op in uitzendingen van De Monitor. Keer op keer stelde hij tegenover ons de democratische weg te bewandelen, maar tegelijkertijd ook begrip te hebben voor mensen die ‘de controle over hun emoties kwijtraken.’ Nieboer: ‘Een groep van duizenden inwoners wordt hier al jaren voor de gek gehouden door de overheid. Ik heb er begrip voor als deze mensen hun beheersing verliezen.’

Nieboer stelde ook meerdere malen van inwoners begrepen te hebben dat zij met plannen rondliepen die de veiligheid bedreigen van de initiatiefnemers van windmolens. Hij sprak van mogelijke ‘terreuracties’. Wat die acties precies zijn kon hij niet zeggen. ‘Ik heb de concrete geluiden gemeld bij de politie en die hebben mij geadviseerd die niet openbaar te maken, om te voorkomen dat mensen op ideeën komen.’ Een half jaar geleden schreven we een portret van Nieboer waarin hij onder meer waarschuwde voor de aanschaf van explosieven door boze omwonenden. Lees het hier:

Uitgelicht

Windturbines op de Rotterdamse Maasvlakte / ANP / Les van Lieshout

Semtex en handgranaten: Het verzet tegen windmolens gaat steeds verder

‘Ik noem dit onfatsoenlijk bestuur’

De besluitvorming rond het windpark in de Veenkoloniën wordt door velen gezien als voorbeeld van hoe het niet moet. Toen de provincie Drenthe in 2009 plannen presenteerde voor de bouw van windturbines in de provincie was de Veenkoloniën niet ingekleurd. Maar ondernemers uit het gebied startten een lobby en kregen de plannen in 2010 binnen 4 maanden niet alleen op de kaart, ook de gemeente en provincie werden buitenspel gezet door toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp. Bewoners hadden strikt genomen in kunnen spreken tegen de plannen maar werden niet actief op de hoogte gebracht.

Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring zei daarover in De Monitor: ‘Dit hele traject is een groot voorbeeld van onfatsoenlijk bestuur. Het is niet onrechtmatig, misschien op bepaalde onderdelen. Ik noem dit onfatsoenlijk bestuur.’

Vogelvrij verklaard

De gang van zaken heeft kwaad bloed gezet bij omwonenden. Protesten gingen van kwaad tot erger. Anderhalf jaar geleden kwam de zaak volgens de politie in een stroomversnelling. Achtereenvolgens werden betonblokken in maisvelden gelegd, drie maal asbest gestort op bouwplaatsen voor windmolens en er werden 34 dreigbrieven verstuurd.

Dagblad van het Noorden citeert uit een dreigbrief aan het adres van een betrokken aannemer: ‘Gaat u met uw onderneming toch over tot werkzaamheden, dan kunt u rekenen op grote problemen voor uw onderneming. Uw onderneming wordt dan door ons vogelvrij verklaard.’

Meer aanhoudingen verwacht

Twee ondernemers zijn gestopt met hun werkzaamheden voor het windpark na ontvangst van de dreigbrieven. De politie spreekt van ‘ernstige strafbare feiten’ en zette 60 man op de zaak. ‘Asbest kan gevaarlijk zijn, plaatselijke ondernemers en hun families zijn door de dreigbrieven emotioneel en economische getroffen. Het heeft lokaal en regionaal grote impact gehad en voor veel onrust gezorgd.’ Naast de drie aangehouden mannen, verwacht de politie dat meer aanhoudingen zullen volgen.

‘Je moet dat met democratische middelen doen’

Onlangs vroegen wij Nieboer hoe lang hij nog door wil gaan met actievoeren: ‘Wij zijn daar heel zwart wit in: je moet zo lang actievoeren totdat de overheid zich bewust wordt van het feit dat je dit soort projecten niet in een woonomgeving mag realiseren. Je moet dat met democratische middelen doen, en we wijzen af dat mensen naar terroristische activiteiten grijpen maar we begrijpen het wel. Omdat mensen de controle over hun emoties kwijtraken.’

De eerste windmolen wordt binnenkort geplaatst in het gebied.

Uitgelicht

Windmolens in Flevoland / ANP / Robin van Lonkhuijsen

Stemmingmakerij op bijeenkomst tegen windmolens: ‘Ze zullen je beschuldigen van kindermishandeling’

Makers