Tijdens de eerste lockdown meldden ruim twee keer zoveel jongeren bij het meldpunt Helpwanted.nl dat zij slachtoffer zijn geworden van online misbruik, waar sextortion onderdeel van is; het afpersen met naaktbeelden. Dat bevestigt Arda Gerkens, directeur van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, waar Helpwanted.nl onderdeel van is, aan Pointer.

Meldingen sexstortion verdubbeld tijdens lockdown

Bij sextortion worden vaak jongeren afgeperst met naaktbeelden die zij hebben gestuurd naar een crimineel, die zich voordoet als een leuke, geïnteresseerde jonge man of vrouw. Gerkens: “Wij zien sextortion vooral bij jongeren tot 26 jaar. Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen.” De jongeren worden soms zelfs gedwongen om hun bankrekening ter beschikking te stellen voor criminele transacties.

Lockdown

Het hoge aantal meldingen tijdens de eerste coronalockdown wijdt Gerkens aan het gebrek aan afleiding. Omdat jongeren niet naar school gaan en minder vrienden zien, hebben ze meer tijd om na te denken. Jongeren die zich meldden waren vooral bang dat naaktbeelden uit het verleden alsnog online zouden komen. Gerkens: “Door deze piek in het aantal meldingen zie je dat het aantal daadwerkelijke gevallen vele malen hoger ligt dan dat normaal gemeld wordt.” Veel slachtoffers durven of willen geen melding maken volgens Gerkens, uit angst of schaamte. “Pas als het water ze aan de lippen staat, zoeken jongeren hulp.”

sextortion

Slachtoffers verspreiding naaktbeelden afgeschrokken door politie

Wetgeving niet meer van deze tijd

In de Leidse sextortion-zaak ‘Padhuis’ werd onlangs het eerste lid van een criminele bende veroordeeld, die honderden minderjarige jongens verleidde om naaktbeelden te sturen via sociale media als Snapchat en Instagram, om hen vervolgens af te persen voor bedragen die oplopen. “Er waren wel honderden slachtoffers, maar slechts een fractie deed aangifte”, zegt officier van justitie Robert Tuinenburg. “Het lijkt erop dat de huidige wetgeving voornamelijk de daders beschermt, en niet de slachtoffers.”

Gerkens ziet regelmatig dat jongeren bang zijn dat de beelden uitlekken. Zo bang, dat de jongens in de meeste gevallen meteen besluiten te betalen, en de meisjes ook overwegen om toch seks te gaan hebben met de dreiger. “Dan hopen ze er vanaf te zijn, maar vaak wordt er dan juist nóg meer geld van ze gevraagd.” De schaamte bij de slachtoffers is dan zodanig groot, dat ze tot alles bereid zijn om uitlekken te voorkomen. “Sextortion, dus seksuele afpersing, is meer dan een pesterijtje met een rondgaande naaktfoto, er wordt serieus geld mee verdiend door criminele bendes.”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.