Unibet wordt een sponsor van voetbalclub Ajax. Daarmee sluit opnieuw een grote voetbalclub een sponsorcontract met een online gokbedrijf. Ondertussen groeien de zorgen over gokverslaving, Pointer toonde eerder aan dat goksites spelers vaak niet goed beschermen.

Vrijwel alle grote Nederlandse voetbalclubs hebben nu een gokbedrijf als sponsor. Soms zelfs prominent, zo lopen spelers van voetbalclub AZ rond met het logo van Kansino op het shirt en is Toto te zien op de mouwen, zoals bij Feyenoord. Gokbedrijf Betcity heeft met meerdere voetbalelftallen een contract, met soms ook het logo zichtbaar op het tenue.

Daar komt Ajax nu bij; Unibet wordt een van de sponsoren van de Amsterdamse club. Hoe het gokbedrijf uiteindelijk in beeld zal komen, is nog niet helemaal duidelijk.

Online gokken, populair onder jongeren

Gokkers slecht beschermd op Nederlandse gokssites

Nederlanders verliezen moeiteloos tienduizend euro per maand, zelfs bij staatsgokbedrijf Toto

Zorgen

Dat juist gokbedrijven veel sponsorcontracten sluiten, geeft al langer zorgen. Sinds online gokken legaal is, krijgen Nederlanders een stortvloed aan reclame over zich heen. Waaronder spotjes met Wesley Snijder en andere oud-voetballers.

De Tweede Kamer vroeg al eerder om een rem op al die advertenties, omdat ze juist jongere spelers kunnen aanspreken die gevoeliger zijn voor verslaving. Om deze reden mogen goksites binnenkort geen prominente personen meer laten voorkomen in hun reclames.

Maar sponsoren van voetbalclubs blijft mogelijk en gebeurt veel. Ajax en Unibet stellen samen te gaan zorgen voor een verantwoord aanbod. “De komende periode gaan we onderzoeken hoe we dit exact vorm gaan geven. [..] Wij kijken ernaar uit om dit samen met Ajax uit te rollen”, aldus Lennart Kessels, van Unibet Nederland.

Gokverslavingsdeskundigen Feite Hofman en Bas Brons

Hoe herken je een gokverslaving? ‘Mensen houden opeens op met open te zijn’

Hoe weet je of iemand in je omgeving gokverslaafd is? Wij vroegen het twee deskundigen.

Preventie

Pijnlijk, zegt Feite Hofman, voorzitter van de vereniging van hulpzoekende gokverslaafden AGOG. "Voetbal heeft niks met gokken te maken, die connectie zou er niet moeten zijn. Weet je nog dat Marlboro op F1-auto’s stond? Dat is ook niet meer toegestaan. Sport is gezond, dat koppelen aan een in potentie ongezond gewoonte is triest en laakbaar."

Gokbedrijven wijzen op hun plaats juist op hun verantwoordelijkheid. Jarenlang was online gokken verboden in Nederland, met als gevolg dat mensen op illegale en ongecontroleerde websites gokten. Sinds 1 oktober 2021 mogen gokbedrijven met een vergunning wel online gokken aanbieden, mits ze controleren of een speler geen verslaving ontwikkelt.

Unibet zou werken met Player Safety Early Detection System, om in te grijpen zodra een speler zichzelf verliest. Ook andere gokaanbieders stellen in te grijpen bij verslaving. Maar Pointer toonde aan dat juist die preventie niet altijd werkt, bijvoorbeeld omdat iemand enkel een mailtje krijgt met de vraag: 'vind je het nog leuk?'.

Omdat de preventie in de praktijk niet altijd goed is, verliezen Nederlanders soms alsnog veel geld. Zo kon eind vorig jaar een verslaafde speler moeiteloos 70.000 euro verliezen in twee maanden.

Toto - we willen van een verslaafde gokker een normale speler maken

Hoe legale goksites mensen nog dieper in de problemen brengen

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers