De tienjarige dochter van Daphne heeft genetische obesitas. Dit betekent dat ze altijd een hongergevoel heeft. In het eetparadijs waarin we leven, is dat een behoorlijke uitdaging. “Als ze 50 jaar geleden geboren was, had ze een veel minder groot probleem gehad.” 

Als baby was ze al groot en onverzadigbaar, vertelt moeder Daphne. Waar de gemiddelde baby met een half uur borstvoeding wel vol zit, was 1,5 uur voor Lieke* heel normaal. “De dokter zei: je kunt nooit te veel borstvoeding geven. Maar ze knapte bijna uit elkaar.”

Onderzoek na onderzoek volgde en uiteindelijk bleek dat Lieke een traagwerkende schildklier en genetische obesitas heeft. Daphne: “Ze heeft de hele tijd een hongergevoel. Als er ruimte is, vraagt ze dus om meer.” We spreken Daphne voor ons onderzoek VET! waarvoor we uitzoeken hoe moeilijk het is om gezond op te groeien.

Worsteling op de camping

Zolang de dagelijkse structuur er is, lukt het Daphne en haar man, die uitgerekend zelf een restaurant hebben, om Lieke een gezond eetpatroon te geven. Maar zodra Lieke en haar zusje uit logeren gaan of het gezin op vakantie gaat, wordt het lastig. “Op de camping waar we van de zomer waren, was bijvoorbeeld overal ijs en snoep. Dan is het echt een worsteling.” 

Alle ouders zullen herkennen dat de vraag naar pizza’s en ijsjes toeneemt zodra de vakantie begint, maar voor de ouders van Lieke is het dus extra lastig als er structuur wegvalt. Daphne: ”Door corona ging de beweegles waar Lieke op zit bijvoorbeeld niet door, toen ging haar gewicht echt de verkeerde kant op. Ik kreeg er slapeloze nachten van.” 

Jongetje met overgewicht op weegschaal

15 procent van de kinderen heeft overgewicht: hoe komt dat?

Broccoli mee in de logeertas

De consequentie is dat het gezin al het eten van tevoren in een planning vastlegt en niks aan het toeval overlaat. “Als Lieke uit logeren gaat, geef ik broccoli mee. En als ze bij anderen eet, houd ik er rekening mee dat dat waarschijnlijk ongezonder is dan normaal.”

Daphne is vooral bezig om Lieke, en ook haar tengere zusje, te leren wat goed voor hen is en wat niet. “En dan moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven. Gelukkig weten we veel van eten en houden daar ook van, maar sporten deed ik bijvoorbeeld zelf vroeger weinig en dat gaat nog steeds niet automatisch.” Omdat ze de kinderen goede gewoontes mee wil geven, werkt ze daar hard aan.

‘We worden gewoon nagekeken’

Wat vindt ze lastig? “Eigenlijk vooral dat mensen zo oordelen. Je wilt echt niet met ons door een zwembad lopen. We worden gewoon nagekeken.” Weinig kinderen hebben misschien wat Lieke heeft, licht Daphne toe, maar er zijn wel meer kinderen die overgewicht hebben. “Dat komt ook gewoon door onze maatschappij. De arts zei tegen mij: ‘Als Lieke 50 jaar geleden geboren was, had ze een veel minder groot probleem gehad’. En dat geldt voor alle kinderen.”

Ga jij mee op onderzoek?

Onder 12- tot 17-jarigen neemt het overgewicht toe. Wij zoeken pubers die met ons op onderzoek willen naar hoe het komt dat gezond leven voor hen moeilijk is. Ken jij of ben jij een puber die worstelt met zijn gewicht en gezond eten? Laat het ons weten!

* Om Lieke niet meer in the picture te zetten dan ze toch al staat en haar privacy te beschermen, gebruiken we op verzoek van haar ouders niet haar echte naam.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.