De meeste mensen die zich op het werk ziek melden omdat ze corona hebben, blijven een paar dagen of een week ziek thuis. Van de mensen die langer ziek zijn door covid-19, loopt het verzuim echter op tot gemiddeld 84 dagen. Bij 20 procent van deze langdurige zieken (mensen met 'Long Covid') loopt dat zelfs op tot 300 dagen, blijkt uit nieuwe cijfers van arbodienst Arbo Unie. Dat is 1 procent van alle werknemers, aangesloten bij Arbo Unie, die covid-19 heeft gehad.

Bedrijfsarts en bijzonder hoogleraar Corné Roelen, die namens Arbo Unie een leerstoel Bedrijfsgeneeskunde bekleedt: “De meeste werkenden hebben na een covid-besmetting milde klachten en zullen hooguit een paar dagen of een week ziek zijn. Maar een klein deel houdt klachten als vermoeidheid en kortademigheid waardoor ze niet kunnen werken.”

Arbo Unie registreerde tot en met februari 2021 3930 verzuimen vanwege covid-19. Als 1 op de 17,5 mensen positief getest zijn op covid-19 in Nederland, dan zijn dat er in de populatie van Arbo Unie 68571. Bijna zes procent (5,7 procent) van hen heeft contact gehad met de bedrijfsarts (3930 van 68571). Roelen: “Dat wil zeggen dat de overgrote meerderheid (94 procent) blijkbaar zo snel weer beter is, dat er geen contact is geweest met de bedrijfsarts".

Langdurige klachten door COVID-19

Sheena kreeg een jaar geleden corona: ‘De was ophangen? Bijna onmogelijk’

Sheena heeft langdurige klachten nadat ze covid-19 heeft gehad. Ze mist vooral erkenning en goede zorg.“Wat heb ik nu precies? En hoe moet ik hiermee nu verder dan?”

Als we inzoomen op die 3930 mensen die covid-19 hebben gehad en blijkbaar wel langer last hebben, dan is de mediane verzuimduur bij deze groep 84 dagen. Roelen: “Dat wil zeggen dat de helft van de mensen binnen 84 dagen weer volledig werkt. Van de 3930 mensen is na tweehonderd dagen 30 procent nog ziek en na 300 dagen gaat het om 20 procent die nog niet hersteld is." Dat is 1 procent van alle werknemers, aangesloten bij Arbo Unie, die covid-19 heeft gehad.

Covid-19 is een serieuze aandoening. En dat zie je terug in verzuim en re-integratie: mensen hebben meer tijd nodig voor herstel.

Bedrijfsarts Corné Roelen

Verschillen eerste en tweede golf

Roelen: “We hebben ook gekeken naar verschillen tussen de eerste en de tweede coronagolf. We zien wel wat verschillen, met name dat de helft van de mensen die in de eerste golf covid-19 kreeg, na 66 dagen weer aan het werk was. Bij de mensen die in de tweede golf ziek werden was de helft na 87 dagen weer aan het werk. Mensen gaan dus minder snel aan de slag.” Waar komt dat door? Roelen legt het zo uit: “Het perspectief op de ziekte is net wat anders, mensen zijn toch voorzichtiger geworden. Tijdens de eerste golf, was het nog een beetje onduidelijk allemaal. Is het niet gewoon een griep? Einde 2020 zijn mensen er meer van doordrongen geraakt: dit is een serieuze aandoening. En dat zie je dus terug in verzuim en re-integratie: mensen hebben meer tijd nodig voor herstel.”

Roelen vervolgt: “Wat we ook zien is dat in de tweede golf vooral zestigplussers langer ziek blijven, die zijn blijkbaar voorzichtiger worden. En in tweede golf zie je ook iets meer vrouwen die covid-19 krijgen: 53 procent is vrouw en 47 procent is man. In de eerste golf was dat juist andersom.”

Nieuw virus, nieuwe groep patiënten

Covid-19 is natuurlijk een nieuw virus. Hoe gaan bedrijfsartsen om met de nieuwe groep patiënten die lang last houdt na een besmetting? Roelen: “Niet alleen voor ons als bedrijfsartsen, maar voor alle artsen geldt: het begin is nieuw, maar inmiddels hebben we een beter beeld van de impact. Als bedrijfsarts kijk je waar mensen het meest tegenaan lopen, namelijk vermoeidheid en kortademigheid. Dat vertalen wij naar: mensen hebben moeite met bepaalde activiteiten of het volhouden van activiteiten. Op basis daarvan geven wij advies.”

Roelen legt uit dat hij met een stappenmodel werkt: “Je begint bij de laagste stap: eerst thuis activiteiten opbouwen, het dagelijks functioneren herstellen. Na een aantal weken heb je dan als bedrijfsarts weer contact met de werknemer: lukt dit? Bij het merendeel lukt dit. Een deel houdt nog klachten. Stap twee is dan: in overleg met de huisarts eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut of ergotherapeut. Is iemand na 3 maanden nog niet beter? Dan stellen wij een multidisciplinaire aanpak voor. Bijvoorbeeld een ergotherapeut, een psycholoog en een longarts die allemaal samenwerken aan een behandelplan voor een patiënt. Het is volgens Roelen belangrijk om continu te blijven zoeken naar een goede behandeling, omdat er nog niet veel wetenschap is over Long Covid. “Er is in de medische wereld nog veel vast te stellen."

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers