We krijgen een mail van student Marco. Hij heeft ons onderzoek naar de Plasticplaag gezien en tipt ons over hippe recycle-initiatieven in Almere. Die zamelen plastic afval in onder het mom van ‘upcyclen’, maar in de praktijk sturen ze het door naar handelaars die het in Oost-Europa en Azië laten recyclen, meent hij. Is dat wel zo milieuvriendelijk?

We bellen Marco om meer te horen over wat hij tegen is gekomen. Hij vertelt dat hij Engineering studeert aan hogeschool Windesheim in Almere. “Voor mijn studie heb ik de circulaire kansen op industrieterrein De Vaart in Almere onderzocht.” Hij keek of bedrijven elkaar konden helpen om van hun afval af te komen. Want: afval voor de een, is immers grondstof voor de ander. Marco: “Ontzettend interessant natuurlijk en ze doen daar mooie dingen, maar wat ik gek vond was dat een deel van het plastic afval dat consumenten daar brengen gewoon naar grote handelaars gaat.”

Is plastic naar het buitenland sturen milieuvriendelijk?

Marco vroeg de handelaar wat hij met het kunststof doet. “Hij vertelde dat hij het schoonmaakt, in balen perst en dan naar Polen en Taiwan stuurt voor recycling.” Marco vraagt zich af of dat wel goed gaat: “Is het wel zo milieuvriendelijk als plastic in de internationale handel verdwijnt?” Hij had verwacht dat als je plastic wil recyclen of zelfs ‘upcyclen’, dus er nog een betere toepassing voor vinden dan het al had, dat dat plastic dan in Nederland zou blijven. “De gemeente Almere wil een circulaire stad zonder afval worden”, volgens Marco. “Maar is het circulair dat je je kunststofafval naar het buitenland stuurt? In mijn perceptie niet.”

Baaltje kopen

Eerder kregen we al uitgelegd van een handelaar hoe dat businessmodel werkt. Ben Kras, directeur van Kras Recycling in Volendam, legde ons toen uit dat er onvoldoende recyclingcapaciteit in Europa is om het totale aanbod te kunnen recyclen. En dat we het daarom ook naar andere landen sturen. “Die zien er waarde in en hebben gewoonweg behoefte aan de grondstoffen”, vertelde Kras ons.

Uitgelicht

Balen plastic staan klaar voor recycling / AN

Waarom we tonnen plastic afval naar het buitenland sturen

Marco blijft sceptisch. ”Ik zie online ook bedrijven die handelen in plastic. Je kunt bij hen gewoon balen kopen. Hoe weten we nou dat dat goed terechtkomt? Ik vind dat toch bijzonder.”

Oproep

We gaan verder met ons onderzoek naar de plastic handel. Is Marco’s scepsis terecht? Hoe weten we of plastic afval goed terechtkomt als we het op een schip naar Azië zetten? Weet je hier meer over? Tip ons!

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.