Stutten onder voorgevels uit angst voor instorting. Een muur die losgescheurd is van de woning. Glas dat uit de sponning getrokken wordt door het scheefzakken van het huis. Je zou denken dat het over het gaswinningsgebied in Groningen gaat. Maar nee, dit gaat over het gebied langs het kanaal Almelo-De Haandrik in Twente, wat daar is gebeurd staat ook wel bekend als het ‘kanaaldrama’. 

Omwonenden strijden hier al jaren voor erkenning, dát hun schade veroorzaakt is door de werkzaamheden aan het kanaal. Maar het is een moeizaam en frustrerend proces. Nog steeds wachten tientallen woningbezitters op funderingsonderzoeken en herstel van hun schade.

Scheuren in muren en verzakte vloeren

Als je langs het 35 kilometer lange kanaal rijdt voel je de weg golven. ‘”Klapankers” roepen de bewoners, “die het asfalt kapottrekken.” En niet alleen het asfalt. Meer dan 400 huishoudens langs het kanaal Almelo-De Haandrik kampen sinds 2018 met schade aan hun woningen, zoals scheuren in muren, verzakte vloeren en ondergelopen kelders. Omdat de problemen aan de woningen vrij snel begonnen nadat het kanaal was uitgebaggerd -om het geschikt te maken voor zwaarder scheepvaartverkeer- legden de omwonenden al snel de link tussen de werkzaamheden en de schade aan hun huizen. Maar onderzoeksrapporten kwamen niet met de erkenning waar ze op hoopten.

Bea Blokhuis is één van de weinige Groningers in het aardbevingsgebied die het gelukt is om haar huis te versterken.

Groningse Bea heeft haar huis aardbevingsproof gemaakt, maar ‘het was gekkenwerk’

Bea Blokhuis is één van de weinige Groningers in het aardbevingsgebied die het gelukt is om haar huis te versterken.

Onderzoek zonder antwoord

Het eerste onderzoeksrapport in 2020 was stellig: het merendeel van de schade aan de huizen rond het ‘probleemkanaal’ zou níet zijn veroorzaakt door werkzaamheden in en rond het kanaal. Voor bewoners is het een klap in het gezicht. “Zóveel vragen en zó weinig antwoorden,” reageert een gedupeerde bewoner. Want het blijkt dat er zoveel níet is onderzocht.

En dus komt er 1,5 jaar later een tweede onderzoeksrapport. Maar deze brengt al niet veel meer duidelijkheid. “De werkzaamheden aan het kanaal hebben méde kunnen bijdragen aan het versterken van de verzakkingen.” Maar, stelt het rapport ook: “Het is een ‘complexe’ situatie met méérdere aanwijsbare oorzaken.”

Scheuren in de woning van de familie Dekker / De Monitor

‘Miljoenen woningen in Nederland lopen het risico te scheuren of te verzakken’

Focus op tijd en geld, níet op risico’s omwonenden

Vooral de veengrond onder de huizen wordt door de onderzoekers als één van de belangrijkste oorzaken aangemerkt. Door waterwinning en het zakken van het grondwaterpeil zou het veen inklinken en de huizen verzakken waardoor dus de schade zou zijn ontstaan. Maar een groot probleem bij het achterhalen van de oorzaken is het ontbreken van cruciale meetgegevens van voor- en tijdens de werkzaamheden. Logboeken van baggerwerkzaamheden zijn er niet. Grondwaterpeilmetingen maar summier uitgevoerd. De rekenkamer Oost-Nederland trok vorig jaar al harde conclusies: de focus van de werkzaamheden aan het kanaal was vooral gericht op tijd en geld en níét op de risico’s voor omwonenden en hun huizen.

Ook als burger in de knel?

Herken jij je in dit verhaal? En loop je tegen vergelijkbare zaken aan waar je als burger in de knel komt? Laat het ons weten en tip ons!

Veel bewoners staan dus nog steeds met lege handen, maar zitten wel met een beschadigd huis. En hoewel de provincie verschillende schade- en subsidieregelingen heeft ingesteld is het wantrouwen bij huizenbezitters groot. Ze hebben niet de juridische noch de technische kennis en ook financieel niet de middelen om zich te verweren als ze het er niet mee eens zijn. Het is de provincie, diegene die in hun ogen ook de schuldige is, die de onderzoeksrapporten betaalt en de schaderegelingen opstelt en dus alle touwtjes in handen heeft. Terwijl zíj achterblijven met de schade.

Wáárom is het toch zo ingewikkeld als dit je overkomt om je recht te halen als burger? Ook bij andere collectieve schaderegelingen loopt de afhandeling vaak stroef en traag of in het geval van Groningen zelfs desastreus. Waarom moeten dit soort processen zó lang duren? Ondertussen verkeert een deel van de inwoners langs het kanaal nu nog steeds in grote onzekerheid, sommigen hebben zelfs hun huis moeten verlaten omdat het total loss is.

Kom langs bij onze pop-up redactie!

Onderzoeksjournalisten van Pointer zijn vanaf 7 september een maand lang in Twente. Vanuit de pop-up redactie in het centrum van Almelo gaan we in samenwerking met Tubantia onderzoek doen naar onderwerpen en ervaringen die door inwoners worden aangedragen. De tips vormen de basis voor een radio- en tv-uitzending die begin oktober worden uitgezonden.

Kom langs bij onze pop-up redactie! Geopend woensdag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Adres: Grotestraat 56 in Almelo

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers