Bij ons onderzoek naar overlast door laagfrequent geluid ontdekken we al snel dat gemeentelijke milieudiensten niet populair zijn bij de mensen die last hebben van deze bromtonen. Dat komt omdat hun meetapparatuur volgens de klagers niet geschikt is voor hun probleem.

Op onze artikelen krijgen we veel reacties. Eentje valt op, omdat hij afkomstig is van een geluidsdeskundige bij de milieudienst in Groningen. Hij heet Jan van Muijlwijk. Onder collega’s bekend als ‘Bromsnor’, vanwege zijn onbetwiste deskundigheid op het gebied van laagfrequent geluid.

Van Muijlwijk schrijft ons:

‘Ik ben sinds 2010 met dit bijzondere onderwerp in aanraking gekomen en er is toen een wereld voor me opengegaan.’

In een zeer uitgebreide mail brengt hij ons op de hoogte van alle do’s en don’ts bij het meten van laagfrequent geluid. Hij schrijft onder andere:

‘Heel belangrijk in het begin van het onderzoek is om vast te stellen wat voor geluid de gehinderde precies hoort. Ook dat is supereenvoudig te doen met geluidssoftware en koptelefoon. Ik vond het verbijsterend om te merken dat deze stap heel vaak wordt overgeslagen.’

Onze interesse is gewekt en we maken een afspraak met hem. Het resultaat is vanavond om 22.35 uur te zien op NPO2 in onze reportage. Hier vast twee video's over de werkwijze van ‘de bromsnor', met extra opnames die zondag niet te zien zijn:

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.