Met stikstofcijfers in vergunningen wordt nogal eens gegoocheld, ook door de industrie. De rechtbank in Haarlem steekt daar nu een stokje voor, in het geval van een cacaofabriek in de Zaanstreek.

Cacaofabriek OLAM in Koog aan de Zaan beweerde in het verleden impliciet toestemming te hebben gekregen voor het deponeren van grote hoeveelheden ammoniak (een vorm van stikstof) in een natuurgebied naast de fabriek. De provincie Noord-Holland accepteerde die redenering en meende dat de fabriek daarom geen natuurvergunning hoefde te hebben. Pointer berichtte daar in 2021 over. Een hoogleraar noemde de handelwijze van de provincie toen al ‘riskant’. De rechtbank in Haarlem heeft nu ook geoordeeld dat de redenering van de provincie niet deugt.

Geen enkel tastbaar document aangetroffen

Rechtbank

De provincie gaat ervan uit dat het recht om ammoniak uit te stoten en te laten neerdwarrelen op de natuur, volgt uit een Hinderwetvergunning uit 1994.

Alleen: als je goed kijkt, worden ammoniak en natuur daarin niet genoemd. De redenering heeft daarom “een te hoog hypothetisch karakter”, concludeert de rechtbank. Bovendien is “geen enkel tastbaar document aangetroffen” dat de stelling van de provincie onderbouwt.

De provincie moet de uitstoot van de cacaofabriek nu opnieuw tegen het licht houden. Dat geldt overigens ook voor de gemeente Zaanstad, die een ander deel van de vergunningverlening doet. Het gehalte ammoniak in de uitstoot moet strenger gemaximeerd worden, verordonneert de rechtbank.

Vollenbroek ziet patroon

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment had de zaak aangespannen. Voorzitter Johan Vollenbroek: “Wij zijn tevreden. Nu zijn gemeente en provincie weer aan zet.”

Volgens Vollenbroek past de gebrekkige vergunningverlening en handhaving in een patroon in Noord-Holland. “We zien het ook bij biomassacentrales en bij Tata: er wordt veel te ruim vergund.”

De vestiging van agromultinational OLAM in Koog aan de Zaan is een van de grootste uitstoters van ammoniak in Nederland.

Een nieuw stikstof-infarct

Nieuw stikstof-infarct op komst

Makers

Niels
Niels Heithuis is journalist en radiopresentator.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.