Als je voor het tussendoortjesschap in de supermarkt staat, kan het lastig zijn om te bedenken wat je het beste kunt kopen voor je kind. Veel producten lijken op elkaar en bevatten weinig voedingswaarde. Welke tussendoortjes zijn het minst ongezond? En moet je ze überhaupt wel kopen? 

Om die vraag te beantwoorden hebben we tien keer twee soortgelijke tussendoortjes met elkaar vergeleken. We kozen voor tussendoortjes die ouders vaak meegeven op de basisschool en keken hierbij naar de voedingswaarde die in één portie van het tussendoortje zit, dus een pakje koekjes, een plak ontbijtkoek of een bakje Cheez Dippers. Je geeft je kind immers een portie van het verpakte product mee. Het ene tussendoortje is nou eenmaal groter dan het ander.

Op de verpakkingen van de tussendoortjes staan de voedingswaarden. We hebben op een rij gezet hoeveel suiker, zout, verzadigd vet en calorieën er in elk tussendoortje zitten. Die zitten in ieder product. Het zijn waarden die je daarom goed met elkaar kunt vergelijken.

Kinderarts Saskia Bouma deelt haar ervaringen uit de spreekkamer

Deze moeder dacht dat haar gezin gezond at, totdat ze de verpakkingen goed bestudeerde

Moeder: ‘We bleken door die reclamezinnetjes veel te veel suiker te eten.’

Volgens het Voedingscentrum is het goed om te letten op zout, calorieën en verzadigd vet als je de verpakking van een product leest. Wij hebben suiker ook opgenomen in dit lijstje, omdat veel kindertussendoortjes er bol van staan en suiker een grote boosdoener is als het gaat om overgewicht. Nadat we de hoeveelheid suiker, zout, verzadigd vet en calorieën per product op een rij hadden gezet, konden we de tussendoortjes met elkaar vergelijken.

Test hier je tussendoortjeskennis

De Tussendoortjesquiz

Meestal was snel duidelijk welk tussendoortje (nog) ongezonder was. Over een paar twijfelden we, omdat de meetwaarden erg op elkaar leken. Daarvoor hebben we diëtist Anna Hecheltjen ingeschakeld. We stuurden haar onze lijst met producten en voedingswaarden op en vroegen haar welke tussendoortjes waarvan de meetwaarden op elkaar leken (Smoeltjes en eierkoeken bijvoorbeeld) het gezondst waren. Daarnaast checkte Anna onze uitwerking van alle andere tussendoortjes en vertelde ons welke tussendoortjes daadwerkelijk gezonde stoffen bevatten. Zo kwamen we uit op een drietal tussendoortjes die je je kind het beste kunt meegeven.

In kindertussendoortjes zit vaak veel suiker

De Tussendoortjesquiz is gemaakt door studenten van de Hogeschool Windesheim:

Esther Bethlehem
Birgit Ham
Yara Meilink
Naomi Santana-Kuijpers
Sebastiaan Vaca