Onderzoeksjournalisten van Pointer deden samen met Follow the Money en het AD een maand lang onderzoek vanuit een pop-up redactie in Delft. Naast een groot onderzoek naar de huurwoningmarkt stond de deur ook open voor tips over allerlei andere onderwerpen.

De pop-up redactie streek neer in Het Voorhuis, Voorstraat 64 in het centrum van Delft. Daar kon iedereen tussen 7 november en 2 december langskomen om misstanden aan te kaarten en tips te geven over kwesties waar ze tegenaan lopen. 
 

Van wie is de stad?

“We gaan onderzoek doen wie de huurhuizen in Delft bezit,’ zegt initiator van het project Wil van der Schans, eindredacteur van Pointer Radio. “Veel huizen in Delft zijn verkamerd om studenten te huisvesten, daardoor zijn deze huizen niet beschikbaar voor reguliere huurders. Verkamering mag niet meer maar investeerders weten toch manieren te bedenken om huizen te splitsen. Wij willen weten wat daar de gevolgen van zijn.”

Om te achterhalen wie de huurhuizen in Delft bezit, vraagt Pointer de bewoners wie de eigenaar van hun woning is en wat hun ervaringen zijn met hun huisbaas en of er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud is. “Hiervoor hebben we een online formulier ontwikkeld dat bewoners kunnen invullen”, zegt Van der Schans, “maar bewoners kunnen ook langskomen bij de pop-up redactie”.

Luister naar Ids Nicolai op NPO Radio 1:

Pointer pop-up Delft

Wat moeten ze uitzoeken?

En er spelen meer kwesties in Delft: de bouwplannen aan het Schiekanaal, de waterkwaliteit van het oppervlaktewater in en rond Delft. “We zijn vooral benieuwd naar de problemen waar de Delftse bewoners mee komen”, zegt coördinator Pim Peterse. “We hebben bij de vorige pop-up redacties veel bezoek gekregen van bezorgde bewoners, die uiteenlopende onderwerpen aandroegen, waar wij vervolgens radio en televisie van maakten. Elke regio heeft zo haar eigen problemen, maar er zijn ook overeenkomsten.”

Delft is de zesde stad waar Pointer neerstrijkt met een pop-up redactie. Eerder waren er pop-up redacties in Almelo, Heerlen, Ede, Emmen en Vlissingen. De radio- en televisie-uitzendingen zijn te beluisteren op Pointer.nl.

Meet-up: onzeker wonen in Delft

Op dinsdag 7 november startte de pop-up redactie met een meet-up in Het Voorhuis, Voorstraat 64. Presentator Niels Heithuis leidde een debat over woonproblemen in de stad. De TU-Delft zal de komende jaren alleen maar groeien, dat betekent meer studenten die allemaal gehuisvest moeten worden. Wie is er verantwoordelijk voor deze huisvesting, de gemeente of de universiteit? De keynote lezing werd verzorgd door Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems bij de faculteit Bouwkunde.
Tijdens deze bijeenkomst werd ook het online formulier Van wie is Delft gelanceerd.

Pointer pop-up redactie, vanaf 7 november t/m 2 december in Het Voorhuis aan de Voorstraat 64 in Delft, woensdag t/m zaterdag van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Op zondag 17 december verzorgt Pointer een live radio-uitzending vanuit het Voorhuis. Aanvang 19:00 uur op NPO Radio 1.

Makers