84 procent van het zwervende afval in ons water is plastic, zo ontdekten onderzoekers van het initiatief Schone Rivieren. Zij brengen in kaart wat er zoal aan troep te vinden is in en rond ons vaarwater. Ook tijdens de jaarlijkse World Clean Up Day wordt de buit bijgehouden. Wat voor zwerfafval vinden opruimvrijwilligers nou het meest?

Voor ons onderzoek naar Zwerfplastic komen we in contact met Schone Rivieren, een samenwerkingsverband van verschillende partijen die iets te maken hebben met water. Hun uiteindelijke doel: geen enkel stuk plastic meer naar zee. Om dat te bereiken brengen ze eerst de plastic massa aan onze oevers in kaart, dus: hoeveelheid, samenstelling en herkomst. Hun onderzoeksgebied is de Maas en de Waal.

Overgrote deel van zwerfafval is plastic

Met 221 rivieronderzoekers verzamelde Schone Rivieren in 2018 bijna 77.000 stuks afval. Zeker viervijfde daarvan is plastic. Omdat plastic verweert en uiteenvalt, staat op nummer 1 bij het geraapte afval: ondefinieerbaar hard en zacht plastic. Daarna bukken de rapers het meest voor piepschuim, drankverpakkingen en snoep- en snackverpakkingen, chipszakjes en lollystokjes. Bijzonder genoeg staan ook wattenstaafjes, maandverband en sanitaire doekjes in de top 15 van meest gevonden voorwerpen. Het meest logisch zou zijn dat die via de riooloverstort in het rivierwater komen.

Interessant, al die algemene categorieën van gevonden zwerfafval. Maar voelt iemand zich echt verantwoordelijk voor ‘ondefinieerbaar plastic’? Waarschijnlijk niet. Tijdens de World Clean Up Day noteren alle vrijwilligers daarom ook het merk dat op het afval staat dat ze oprapen. De laatste mondiale schoonmaakdag was op 16 september 2018. Toen werden in Nederland meer dan 35.000 stuks zwerfvuil verzameld, zowel uit het water als van het land. Daarvan was 61% plastic.

Marlboro, Macdonalds en Redbull meest gevonden

Op nummer 1 van de meestgevonden items stond de sigaret. Op de voet gevolgd door blikjes, verpakkingen, flessen en bekers. En de merken? De Plastic Soup Foundation, die de dag organiseerde, maakte een top 7 zodat ook fabrikanten kunnen zien dat ze onderdeel zijn van het plasticprobleem. Op nummer 1, 2 en 3 vinden we respectievelijk Marlboro, Macdonalds en Redbull.

Deze rotzooi vinden we het meest in onze rivieren

Makers