We verdiepen ons voor ons onderzoek naar de Plasticplaag al een tijdje in hoe we omgaan met al het plastic dat we gebruiken, en waar we vervolgens ook weer vanaf moeten. Welke invloed heeft de huidige coronacrisis eigenlijk op de afvalsector die het allemaal moet verwerken? Weet je hier meer over? Laat het ons weten! 

Het coronavirus en de maatregelen die daarmee gepaard gaan, zorgen voor grote veranderingen, ook in de afvalsector horen we van Fons Potters, woordvoerder bij de Vereniging van Afvalbedrijven. “De huishoudelijke kliko’s zitten bijvoorbeeld ramvol, terwijl horeca en kantoren veel minder afval genereren.” Voor bedrijven geldt dat ze zelf moeten zorgen voor de afvoer van hun afval, maar bij burgers regelt de gemeente dit met een eigen ophaaldienst of ze huren een inzamelaar in.

‘Ons plastic ging naar de Duitse auto-industrie, maar die ligt stil’

Die (gemeentelijke) inzamelaars van huishoudelijk afval hebben nu dus meer te verstouwen, vertelt Potters, terwijl ook zij kampen met zieken en de anderhalve meter afstandregel. Potters: “Burgers vinden het heel normaal dat ze hun afval gewoon aan de weg kunnen zetten nu, maar eigenlijk is het dus best knap dat alles gewoon doorgaat. Die mensen moeten keihard werken.”

Ook verderop in de keten ziet Potters al verschuivingen. “Veel van ons plastic gaat normaal naar Duitsland; het wordt daar gerecycled voor onder meer de auto-industrie. Maar die ligt nu stil.” Dat betekent dat dat plastic zich ophoopt. “Er zijn steeds minder afnemers. Je kunt dat wel een tijdje opslaan, maar het moet niet te lang duren.” Wat kan er dan gebeuren? Komt het in de verbrandingsoven terecht? Potters: “Officieel mag dat niet volgens het Landelijk Afvalbeheerplan en we willen dat ook voorkomen. Misschien zijn er nog toepassingen mogelijk waarbij de afnemer minder voor het plastic betaalt of zelfs geld toe krijgt. De prijs voor recycling wordt dan hoger, maar het voorkomt verbranding.”

Ministerie: sla stinkende afvalstoffen niet op

In een crisisnotitie van het ministerie van begin april lezen we dat van het Landelijk Afvalbeheerplan afgeweken kan worden met toestemming van het bevoegd gezag (meestal de gemeente). In de notitie staat bijvoorbeeld dat tijdelijke opslag niet voor de hand ligt voor "stinkende, ongedierte-aantrekkende, reactieve afvalstoffen zoals bijvoorbeeld gft-afval, PMD, dierlijk afval, specifiek ziekenhuisafval". En als het niet opgeslagen kan worden, dan zijn "andere vormen van afvalverwerking dan de minimumstandaarden" wellicht noodzakelijk. Waaronder waarschijnlijk verbranding.

We willen hier graag meer over weten. Werk jij in de afvalsector? Wat is er voor jou nu anders? Zie jij bijvoorbeeld ladingen in de oven verdwijnen die normaal gesproken gerecycled worden? Laat het ons weten!

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.