Lars woont al jaren op een vakantiepark, iets dat de gemeente oogluikend toestond. Totdat er ineens een dwangsom van 50 duizend euro op de deurmat valt. Hoewel de handhaving voor nu is stopgezet, is hij er allerminst gerust op. “Je weet niet waar je aan toe bent, dat is heel irritant.” 

“Op dit park wonen mensen die niet zomaar ergens anders terecht kunnen. Particuliere huur is te duur en je moet jaren wachten op een sociale huurwoning.” Vakantieparkbewoner Lars, zelf starter op de woningmarkt, mailt in verband met ons lopend onderzoek naar Woonproblemen. Hij is bang dat hij straks zijn recreatiewoning uit wordt gezet terwijl wonen op het park jarenlang oogluikend is toegestaan door de gemeente.

Dwangsom
Lars huurt een chalet op een recreatiepark in het Zuid-Hollandse Kaag en Braassem, vlakbij Leiden, waar hij met zijn vriendin samenwoont. Het is een park waar verschillende bewoners een eigen stukje grond hebben en een eigen VVE hebben opgericht. Want voor de oude bewoners, die al zo’n 35 jaar op het park wonen, wordt het wonen ‘toegestaan’ door de gemeente omdat ze een zogeheten gedoogvergunning hebben gekregen. Maar bewoners die zich er later vestigden, kregen die vergunning niet.

Woon je op een recreatiepark?

Verblijf je permanent op een recreatiepark? Moet je noodgedwongen het park verlaten omdat de gemeente ineens handhaaft? Heb je een dwangsom ontvangen en weet je niet waar je naar toe kan? Of wordt jouw vakantiepark juist omgebouwd tot woonwijk? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je ervaring.

Een dwangsom van 50 duizend euro viel er in 2021 op de deurmat van Lars en diverse andere parkbewoners, die er wonen zonder gedoogvergunning. En dat tijdens de hoogtijdagen van de coronapandemie, toen minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) had opgeroepen om bewoners van recreatiewoningen juist niet uit te zetten. Het leidde tot Kamervragen van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. De gemeente beëindigde uiteindelijk de handhaving, zo staat in een brief die Lars ontving. Maar of dit tijdelijk van aard is, of dat het nog een staartje krijgt, is hem onduidelijk.

Slapen in auto
Gemeenten mogen sinds kort zelf beslissen of je permanent in een recreatiewoning mag wonen of niet. Dit kan dus per gemeente en per recreatiepark verschillen. Als in het bestemmingsplan staat, dat de bestemming van de recreatiewoning ‘recreëren’ is, dan mag je er dus niet permanent wonen. De gemeente moet dan handhavend optreden tegen de bewoners die er onrechtmatig wonen.

Als we deze woning uit worden uitgezet en in een hotel moeten verblijven, dan is ons spaarpotje snel leeg.

Recreatieparkbewoner Lars

Uit onderzoek van kennisorganisatie Platform31, dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek deed in 2018, blijkt dat naar schatting 55 duizend mensen in Nederland permanent in een vakantiewoning wonen. Dat is vergelijkbaar met het aantal inwoners van Gouda of Den Helder. Het zijn voornamelijk mensen die door woningnood geen andere, betaalbare woonmogelijkheden kunnen vinden.

Zoals bewoner Lars, die nu leeft met een gevoel van onzekerheid. “Je weet niet waar je aan toe bent, dat is heel irritant”, zegt hij. “Mensen om me heen hebben soms geen huis, ze slapen bij vrienden op de bank of in een auto, maar ze hebben wel gewoon een baan.” Het is een schrikbeeld voor Lars, die zelf werkt bij een softwarebedrijf.

Voor het bedrag waar hij nu voor huurt, kan hij geen woning vinden in de buurt, zegt hij. “Gelukkig kunnen we nu een beetje sparen, zodat we straks een echte woning kunnen betalen. Maar als we deze woning uit worden uitgezet en een hotel moeten betalen, dan is ons spaarpotje snel leeg.”

Schriftelijke reactie van de gemeente Kaag en Braassem:
"In de afgelopen jaren zijn handhavingstrajecten ingezet op een tweetal parken om de permanente bewoning van een deel van de recreatiewoningen te stoppen. In juli 2022 is besloten om deze handhaving voorlopig te beëindigen en dit thema eerst in een breder perspectief te bekijken. In de komende periode werken we aan een toekomstvisie over het gebruik van de recreatieparken en recreatiewoningen in onze gemeente", aldus de gemeente die de visie laat uitvoeren door een adviesbureau. "In deze visie worden alle recreatieparken meegenomen. In de gemeente Kaag en Braassem gaat het om 17 locaties."

woningnood

Advocaten: gemeenten houden zich vaak niet aan urgentieregel voor gescheiden ouders met kinderen

Voor bijna iedereen is het moeilijk om aan een betaalbare woning te komen, maar gescheiden ouders met kinderen komen de laatste jaren steeds vaker zorgelijk in de knel.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever / Redacteur