5 mei 2016

En wéér stopt een gehandicapte met werken vanwege regelgeving

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Werken met een beperking

Nadat we eerder in onze uitzending lieten zien dat een 18-jarige gehandicapte door verkeerde adviezen van het UWV werd gedwongen zijn baan op te zeggen is er weer iemand met een arbeidsbeperking die stopt met werken vanwege regelgeving. Nu gaat het om een postbezorger.

Twee maanden geleden begon ons onderzoek ‘werken met een beperking’ met een tip van Saskia van der Graaf, een gehandicapte vrouw uit Den Bosch die vanwege haar beperking al sinds haar jeugd een Wajong-uitkering krijgt omdat zij een oogaandoening heeft. Zij heeft kokervisie en kan alleen zien wat er recht voor haar gebeurt.

Zij benaderde De Monitor omdat ze boos was over de nieuwe regelgeving die voortkomt uit de participatiewet. Zij hoopte door de nieuwe regelgeving eindelijk haar Wajong-uitkering op te kunnen zeggen en betaald werk te vinden. Bij haar gebeurt precies het tegenovergestelde.

Gestopt met werken vanwege uitkering

Saskia van der Graaf is gestopt met werken vanwege haar Wajong-uitkering. Dat lijkt een bizarre ontwikkeling want de overheid wil juist dat mensen zoals Saskia een betaalde baan vinden. Saskia twittert dat zij bovendien is opgenomen in het doelgroepregister.

Dat is het officiële register van de overheid van mensen met een arbeidshandicap. Mensen die in dit register staan kunnen niet zonder hulp van de overheid aan een baan komen. Zij krijgen ook voorrang bij het vinden van werk.

Maar Saskia is helemaal niet zwak. Sterker nog, ze bracht tot september vorig jaar 13 jaar lang de post rond in Den Bosch. Saskia heeft deze baan nu opgezegd vanwege de ingewikkelde regelgeving rondom haar Wajong-uitkering. In het kort gezegd komt het er op neer dat zij meer op haar uitkering wordt gekort dan dat zij geld verdient. Volgens Saskia betekent dit dat voor haar dat wanneer ze 350 euro bijverdient, zij 700 euro moet terugbetalen en er dus netto 350 euro op achteruit gaat.

Op deze manier is het voor haar niet meer mogelijk om voldoende inkomen te verdienen om haar Wajong-uitkering op te kunnen zeggen. Want dat is wat zij het liefste wil.

'Zij was van toegevoegde waarde voor Sandd.'

Haar werkgever Sandd, voor wie zij jarenlang post bezorgde, betreurt dat Saskia niet meer voor hen werkt. Woordvoerder Mariska Struik: ‘Saskia is een bevlogen vrouw die zeer betrokken was bij de organisatie. Ze wil haar werkzaamheden te allen tijde met de hoogst mogelijke kwaliteit uitvoeren. Door haar inzet en flexibele houding was zij van toegevoegde waarde voor Sandd.’