Er zijn een hoop wilde theorieën over corona te vinden op sociale media. Zo zou je onvruchtbaar worden van een vaccin of kanker krijgen van een zelftest. Maar deze beweringen zijn onjuist. In deze video's factchecken we vier hardnekkige theorieën rondom covid. 

1. Onwaar: je wordt onvruchtbaar van het coronavaccin

Weet je nog niet of je je wil laten vaccineren, omdat je niet weet wat het betekent voor je vruchtbaarheid? Eén theorie hierover zien we vaak voorbij komen. Maar wat klopt er van dat verhaal?

2. Onwaar: van de coronazelftetst kan je kanker krijgen

De coronazelftests zien er misschien onschuldig uit, maar volgens sommigen zijn ze levensgevaarlijk: ze zouden kanker veroorzaken. Hier zijn we eens ingedoken. Conclusie: onwaar.

3. Onwaar: trombose is een veelvoorkomende bijwerking van coronavaccins

Er is veel te doen geweest om de stolselvorming die AstraZeneca en Janssen in een enkel geval kunnen veroorzaken. Maar volgens een Duitse microbioloog heb je zelfs veel kans op trombose, bij álle coronavaccins. Is dat echt zo? Nee.

4. Onwaar: De PCR-test is nutteloos.

We zitten massaal aan de PCR-tests, maar uit sommige kringen klinkt kritiek: de test zou helemaal geen infectie kunnen aantonen en dus nutteloos zijn. Klopt dit? Uit onze factcheck blijkt van niet.

Meer over coronavaccins:

Robert F. Kennedy Jr.

Factcheck: Kennedy’s campagne tegen coronavaccins

Een video waarin meer dan dertig Europese experts waarschuwen voor de gevaren van coronavaccins gaat rap de wereld over. De video, die ook in Nederland wordt gedeeld, is...

Corona appelmoes header

Wat zegt appelmoes over de coronatest?

Bezorgde moeders

Duizenden moeders keren zich tegen coronamaatregelen en vaccins

Bezorgde moeders voeren actie tegen de coronamaatregelen omdat ze bang zijn dat hun kroost gevaccineerd zal worden. Het zijn angstverhalen, zegt Roland Pierik van de UvA....

Bronnen: video 1: UMC Utrecht, RIVM (1), RIVM (2), Pointer. Video 2: Pointer, EPA, EMA. Video 3: Pointer (1), Pointer (2), Trombosestichting, Lareb*. Video 4: Pointer, RIVM.

* Update 4 juli: inmiddels zijn er 2,8 miljoen vaccinaties gezet met AstraZeneca en heeft Lareb 32 meldingen gekregen waarin sprake was van een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.

Makers

Animator
Conceptontwikkelaar