“Naaktslakken, schimmel en geen isolatie”, mailt Meike ons over haar studentenwoning. Bijgevoegd zijn twee foto’s van forste slakken die op verkenning zijn in de voorraadkast van haar keuken. En Meike is niet de enige student die mailt over het grote tekort aan fatsoenlijke, betaalbare woonruimte voor studenten.
Veel van de studenten die contact met ons opnemen over het tekort aan kamers, wonen noodgedwongen nog thuis en zitten per dag eindeloos in de trein voor een paar uurtjes college, of wonen in een kamer die uit elkaar valt van achterstallig onderhoud en schimmel. Vaak wordt voor die beschimmelde kamers waar amper een bed in past, ook nog eens een gigantisch bedrag betaald.
In Nederland is er een tekort van ruim 22.000 studentenwoningen. Jongeren zitten met hun handen in het haar omdat ze geen kant op kunnen. Vastgoedeigenaren verdienen goudgeld. Esmee schrijft ons: “Ik betaalde 500,- euro voor een kamer van 9 vierkante meter. We hadden een gezamenlijke keuken en een zolder die we konden ombouwen tot woonkamer, maar dat hebben we nooit gedaan omdat daar schimmel zat. In het huis woonden we met vier mensen. De huisbaas verdiende dus 2500,- euro aan ons per maand.”
Peperdure studio’s als studentenwoning
Om het gigantische woningtekort op te lossen, verschijnen in studentensteden her en der campussen om in te wonen. Maar wie denkt dat dit gaat over Amerikaanse campussen waar twee studenten knus op een kamer verblijven, heeft het mis. In de nieuwe studentencampussen vind je zelfstandige studio’s die soms meer dan 1000 euro per maand kosten, en dat voor 13 tot 25 vierkante meter.
Omgerekend betaal je voor deze ‘studentenstudio’s’ drie keer de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland. In theorie zou je huursubsidie kunnen krijgen voor de woningen, er is namelijk wel een maximale kale huur van 750,- euro. En omdat de woning een eigen voordeur heeft, voldoet het aan de voorwaarden. Alleen krijg je pas huurtoeslag als je 23 jaar bent. Boven op die kale huur komen dan nog servicekosten en gas, water en licht. Zo kost een studio in Delft van 15 vierkante meter, 854,- euro.
1200,- euro voor een kamer
Ook Bor van Zeeland, bestuurslid bij de Amsterdamse studentenvakbond (ASVA), ziet de gekste dingen voorbijkomen. Voor de studentenvakbond houdt hij zich bezig met de huisvestingsproblemen. Op het kantoor van de vakbond laat hij ons de whatsappgroep zien van ‘Homeless UVA students’. Een plek waar (internationale) studenten wanhopig op zoek zijn naar een woning en aanbieders die hun woonruimte aanbieden. En dat aanbod is opvallend. Zo zoekt iemand een nieuwe huisgenoot, met de vermelding dat de huur 1200,- euro per maand is. Bij devragen van geïnteresseerden, blijkt dat het gaat om 1200,- euro per kamer.
Een oplossing voor het probleem lijkt voorlopig nog niet in zicht. Onlangs maakte de rijksoverheid afspraken over het bijbouwen van 60.000 nieuwe woningen tot 2030. Maar uit recent onderzoek blijkt dat het aantal ‘harde’ bouwafspraken voor studentenwoningen nog lang niet voldoende is. Zo schrijft onderzoeksbureau ABF: “Het huisvestingstekort in de 20 grootste studentensteden stijgt tussen collegejaren '21-'22 en '29-'30 naar verwachting van 26.800 naar 44.800 woonruimten.”
Wanhopige studenten
Voor Floor (20 jaar) die ons mailt over haar wanhopige zoektocht naar een kamer, blijft er weinig hoop over. “Niemand uit mijn klas woont op kamers. Iedereen woont nog thuis”, vertelt ze. Iedere dag zit ze 4 uur in de trein om op de universiteit te komen in Utrecht, voor colleges die niet online te volgen zijn. Maar ondanks maanden zoeken en gezellige hospiteeravonden, lukt het haar maar niet om iets te vinden. Als ze na 16 uur in het openbaar vervoer in een week weer thuis bij haar ouders op de bank zit, vraagt ze zich hardop af of studeren nog wel zinvol is.