Tientallen tips komen er binnen na de uitzending voor ons dossier Schade Gasboringen en de reacties blijven binnenstromen. Wat opvalt is de verbazing over de schadevergoedingen die bewoners krijgen die aan de randen van het aardbevingsgebied wonen, net buiten de zogenaamde contourlijn. Vrijdag werd op een persconferentie bekend dat 1600 mensen in deze randgebieden een voucher krijgen van 1500 euro.

Volgens het Centrum Veilig Wonen (CVW) die de schades afhandelt, wordt de schade in de buitengebieden niet veroorzaakt door aardbevingen. De 1500 euro wordt slechts uitgekeerd uit coulance. De familie Tepper uit Scheemda is 1 van die 1600 bewoners. De teleurstelling bij hen is groot: ‘Een dieptrieste uitslag.’ De schade aan hun boerderij is door de aannemer geschat op 300.000 euro. ‘Wij accepteren die 1500 euro niet, dat is een belediging.’

Verbazing

Veel kijkers reageren met verbazing op het aanbieden van de vouchers.

Steunbetuigingen

Er komen opvallend veel steunbetuigingen uit de rest van het land voor de Groningers. Zo mailt een mevrouw uit Eindhoven ons: ‘Wat kunnen wij doen om de Groningers te steunen en onze afschuw uit te spreken over de arrogantie en ontkenning van NAM en regering?’ ‘Een 555-actie op poten zetten voor alle gedupeerden in Groningen!’ schrijft een tipgever ons. En weer een andere tipgever; ‘Ik woon in Utrecht maar ik vind het dossier Groningen de schande van deze eeuw. Die arme mensen worden vermalen door de instanties, het is onaanvaardbaar. Ga door met aandacht vragen voor deze mensen.’

OPROEP: Bewoners van huizen die versterkt worden

Wij gaan door met ons onderzoek naar de gevolgen van de gaswinning. De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, is een project gestart voor het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. De komende tijd worden er 22.000 woningen onderzocht en zal bepaald worden of die versterkt moeten worden voor toekomstige aardbevingen. De panden die tot nu toe onderzocht zijn, moeten dat vrijwel allemaal. Bij deze woningen wordt de fundering en de rest van de constructie ‘aardbevingsproof’ gemaakt. Geen kleine operatie. Veel mensen moeten voor de versterking tijdelijk hun huis uit en sommige woningen worden helemaal gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Leendert Klaassen, onafhankelijke raadsman in Groningen, uitte in een onlangs verschenen rapport zijn zorgen over de versterkingsactie. Hij verwacht dat ‘de versterkingsopdracht grote impact op de bewoners en op de gemeenschap als geheel’ zal hebben.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.