“Onze veiligheid interesseert ze niet, dat blijkt wel weer. Ze hebben schijt aan Groningers, absoluut schijt,” reageert inwoner van Zeerijp Hans Latour boos op het nieuws dat de gaswinning in het Groningen-gasveld komende tijd weer omhoog geschroefd gaat worden. “Dat het aantal aardbevingen onder mijn huis nu weer zal toenemen, daar kan je gif op innemen. Maar dat interesseert ze blijkbaar niet. Ik kan me boos blíjven maken,” voegt hij er moedeloos aan toe.
Hans Latour is voorzitter van Dorpsbelangen Zeerijp. Het dorp dat het epicentrum was van de zware aardbeving in 2018. Dé grote klap waarop de politiek besloot te stoppen met de gaswinning. De veiligheid van de Groningers zou vanaf nu de hóógste prioriteit krijgen. Alle huizen werden toen met spoed geïnspecteerd, ook dat van Hans.
“Ze zijn hier toen met een inspectieteam van 10 man in ons huis geweest en er is een volledige 3D-scan gemaakt, ” vertelt Hans Latour. Maar nu -jaren later- zit hij nog steeds te wachten op het inspectierapport dat moet uitwijzen hoe veilig zijn woning is en of het wellicht versterkt moet worden. Hij is bezorgd wat al die bevingen gedaan hebben met de stabiliteit van zijn huis. “Bijna elke muur in ons huis heeft wel scheuren.” En Latour is niet de enige die al jarenlang zit te wachten op de versterking van zijn huis.
Meer dan 26.000 woningen in het aardbevingsgebied moeten geïnspecteerd en mogelijk versterkt worden. Maar de helft daarvan heeft nog niet eens een eerste inspectie gehad. En nog maar 10 procent van de huizen is daadwerkelijk versterkt en veilig.
Extra gaswinning deugt niet, afspraak is afspraak
Ook Tweede Kamerlid voor de PvdA en Groninger Henk Nijboer is ontzet over het nieuws dat de gaswinning komende tijd waarschijnlijk 2 keer zo hoog wordt als eerder geschat. “Het is ongekend, de ellende in Groningen is al enorm.” Hij gaat Hans Vijlbrief, die maandag wordt beëdigd als staatssecretaris van Mijnbouw, er direct op aanspreken. ”Afspraak is afspraak en het deugt niet dat er nu opeens meer gas gewonnen gaat worden dan afgesproken.”
Meer bevingen
Afgelopen maanden was de ondergrond van Groningen al erg onrustig. In oktober waren er in Zeerijp drie aardbevingen achter elkaar op één dag. En in november opnieuw een aardbeving met 3.2 op de schaal van Richter. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen is verontrust. Er is boven verwachting veel activiteit. “Omdat het vaker beeft in het Groningen-gasveld dan verwacht, is het noodzakelijk dat de modellen waarmee deze voorspelling wordt gedaan nog eens goed tegen het licht worden gehouden,” aldus het Staatstoezicht op de Mijnen. Hoewel het kabinet blijft beloven dat de gaswinning uit het Groningen-gasveld dit jaar nog stopt wordt dus nu toch de productie opgeschroefd.
Volgens demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) is de vertraagde opening van een stikstoffabriek één van de redenen dat er meer gas nodig is. En er is extra gasproductie nodig om aan de vraag uit Duitsland te voldoen. Vooral dat steekt Hans Latour. “Wat het met ons doet, daar wordt niet over nagedacht. Het gaat gewoon om poen, dat is belangrijker dan de veiligheid van mensen.” Hij heeft er allang geen vertrouwen meer in dat de Groningers snel geholpen gaan worden.