Sportweddenschappen zijn populair onder jongeren. Marc (25) begon tien jaar geleden met het inzetten van geld op sportwedstrijden. Uiteindelijk raakte hij gokverslaafd. Tegenover Pointer doet hij zijn verhaal. 

Trigger warning: in dit artikel wordt gesproken over zelfmoord.

Marc* is gokverslaafde in herstel. We spreken met hem voor ons onderzoek naar online gokken. "Ik begon met gokken op de voetbalvereniging, toen ik veertien of vijftien was. Ik zat in een voetbalteam dat heel hecht was met elkaar. Mijn teamgenoten verleidden me om te gaan gokken op voetbalwedstrijden. Zij zeiden: 'Zet geld in op een goed voetbalteam en dan kan het eigenlijk niet misgaan'. Zo begon ik met gokken op gokwebsite Unibet."

Marcs gokverslaving begon dus met het inzetten van geld op sportweddenschappen. Uit onderzoek van de Kansspelautoriteit (Ksa) blijkt dat jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 23 jaar het vaakst geld inzetten op sportwedstrijden.

"Later kwam ik in aanraking met crypto, waardoor het sportgokken naar de achtergrond verdween," vertelt Marc. "Ik stopte met mijn studie omdat ik met crypto goed geld verdiende. Maar toen dat veranderde begon ik weer met gokken. Wat ooit begon met tien of twintig euro inzetten, werd al snel een paar honderd euro binnen een week. Op een gegeven moment zette ik duizenden euro's in op sportwedstrijden."

241022_HEADERS_SPORTGOKKEN_TELEGRAM.png

Online sportwedtips populair onder jongeren: 'Een uur later had ik mijn winst alweer vergokt'

Op Telegram zijn tientallen platformen te vinden die tips en voorspellingen aanbieden voor sportwedstrijden.

"Met crypto verdiende ik soms vijf- tot tienduizend euro per week. Dat schreeuwde ik van de daken. Bij het gokken ging dat heel anders. Dat heb ik geheimgehouden voor anderen, omdat ik er niet trots op was. Ik kon er niet mee stoppen en daar schaamde ik me voor. Ik gebruikte alcohol om mijn emotie, schaamte en verdriet weg te werken."

"Voor mijn werk reed ik rond in een bestelbusje. Onderweg was ik op een gegeven moment alleen maar aan het gokken. Dat was het eerste moment dat ik besefte dat het niet goed met me ging. Het tweede besefmoment kwam vlak daarna. Ik leende duizend euro van een bekende en had met mezelf afgesproken dat ik van dat bedrag maximaal 500 euro zou besteden aan gokken. Maar binnen een seconde was die tweede 500 euro ook weg. Een verslaafde kan zich gewoon niet inhouden."

Leugens

"Toch bleef ik mensen uit mijn omgeving om geld vragen: ouders, vrienden, mijn ex en ook het broertje van mijn ex. Ik gebruikte daarbij de leugen dat mijn bankrekening geblokkeerd was, terwijl dat niet zo was. Als ik dat geld kreeg, zette ik het meteen in op een goksite."

Een brief van de bank die thuis op de mat viel, was voor Marc de druppel. "Mijn vader had al een beetje argwaan en opende daarom de brief met bankafschriften. Toen hij mij confronteerde, probeerde ik mij eruit te praten. Twee dagen later kreeg ik een interventie van mijn familieleden en mijn ex. Ik werd op dat moment agressief, want als je eenmaal betrapt wordt, bijt je van je af als een dier in het nauw. Ik zag dat mijn ex zelfs bang voor mij was."

Gokverslavingsdeskundigen Feite Hofman en Bas Brons

Hoe herken je een gokverslaving? ‘Mensen houden opeens op met open te zijn’

Hoe weet je of iemand in je omgeving gokverslaafd is? Wij vroegen het twee deskundigen.

"De volgende dag heb ik alleen maar gedronken en iedereen op afstand gehouden. De dag daarna heb ik een zelfmoordpoging gedaan. Ik wist dat wanneer mijn verhaal naar buiten zou komen, dat ik niet met de schuld en de schaamte kon leven. Ik had een zelfdodingsmiddel genomen, dat al maanden onder mijn bed lag. Dat heb ik ingenomen toen ik onder de invloed van alcohol was en daardoor kwam ik niet meer bij bewustzijn. Mijn familie heeft mij meegenomen naar het ziekenhuis. Daar is alles in gang gezet. Uiteindelijk kon ik terecht in een afkickkliniek. In de kliniek kreeg ik rust, want ik voelde me niet meer paranoïde en ik wist dat ik daar aan mezelf kon werken."

"Op dit moment ben ik bijna tien maanden volledig clean van alcohol en gokken. Ik krijg eindelijk weer perspectief en ik heb weer zin in het leven. Ondanks de schulden die ik heb gemaakt en de lasten die ik een leven lang met me mee zal dragen, leef ik weer."

Marc is niet de enige wiens gokverslaving begon met het inzetten van geld op sportweddenschappen. In Pointer Checkt spreekt presentator Jos de Groot met twee andere gokverslaafden in herstel. Je kunt die uitzending hieronder bekijken.

*De echte naam van Marc hebben we vanwege zijn privacy gefingeerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.