22 september 2019

'Gemeenten schieten tekort in het toezicht op beschermd wonen'

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Zorgcowboys

Gemeenten schieten tekort in het toezicht op beschermd wonen. Dat zeggen de PvdA en de branchevereniging voor beschermd wonen Federatie Opvang in Reporter Radio. "De maat is meer dan vol, we moeten dit landelijk aanpakken", zegt John Kerstens van de PvdA.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de kwaliteit en het toezicht op beschermd wonen. De branchevereniging signaleert sindsdien een enorme toename van zorg-bv's die makkelijk contracten met gemeenten afsluiten. Toezicht op deze bedrijven is vaak onvoldoende, merken zij.

Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) stelde Kamervragen over het toezicht op instellingen die beschermd wonen aanbieden. "De maat is meer dan vol. Er is nu landelijke aanpak nodig. Ik vind dat je moet gaan denken aan een soort vergunning voor instellingen die beschermd wonen aanbieden", zei Kerstens zondag in Reporter Radio.

Gemeenten zelf trekken ook aan de bel. Volgens wethouder Piet de Ruiter van Smallingerland is zijn gemeente 'niet toegerust' om alle zorgaanbieders waar een contract mee is afgesloten goed te controleren. Hij wil dit probleem landelijk gaan agenderen. "We willen dat gemeenten gefaciliteerd worden om controles uit te voeren", zegt De Ruiter daarover in een raadsvergadering.

Lees in deze analyse van de Leeuwarder Courant meer over de plotselinge draai van de wethouder

'Misstanden' bij Friese zorginstelling

De wethouder doet zijn uitspraken naar aanleiding van publicaties van Reporter RadioPointer en de Leeuwarder Courant over Zorggroep Aventura in Drachten. Bij de instelling voor beschermd wonen is de zorg volgens ouders van cliënten en oud-medewerkers al jarenlang onder de maat terwijl de directie een topsalaris incasseert. Signalen over misstanden waren bij de gemeente bekend maar die zag steeds geen reden tot ingrijpen.

 

Terugluisteren: Gemeenten 'niet toegerust' op toezicht beschermd wonen

Ouders en oud-medewerkers slaan alarm over Friese zorginstelling

Verschillende onderzoeken naar Aventura gestart

Na de publicaties laat de wethouder weten dat hij onafhankelijk onderzoek instelt naar Aventura en dat de gemeente voortaan strengere eisen aan zorginstellingen gaat stellen. "We nemen nu maatregelen die we achteraf gezien hadden moeten en kunnen nemen", zegt De Ruiter.

De toezichthouder van het ministerie van Volksgezondheid, het CIBG, heeft aangekondigd de topsalarissen bij Aventura te onderzoeken en de Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht naar aanleiding van de publicaties een vervroegd een controlebezoek aan de instelling. 

Zorggroep Aventura laat weten zich niet te herkennen in de beschuldigingen maar wil op de radio niet reageren. Lees hier hun schriftelijke reactie op de berichtgeving.  

Zorgcowboys

De reportage over Zorggroep Aventura van Reporter Radio maakt deel uit van een groter onderzoek naar misstanden in de zorg in samenwerking met Pointer en Follow the Money. Op woensdag 25 september is om 21.10 op NPO2 een uitzending van Pointer over buitensporige winsten in de zorg. Diezelfde dag publiceert Follow the Money hierover op hun website

Luister hier de volledige reportage van Reporter Radio over Aventura terug: Achter de deur van de zorgflat.