13 januari 2020

Heeft de Sociale Dienst nu een socialer gezicht?

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Schulden

In 2015 maakten we meerdere uitzendingen over misstanden bij de Sociale Dienst. Over de verregaande opsporingsmethoden die worden ingezet door sociaal rechercheurs en over de soms torenhoge boetes die werden opgelegd bij relatief kleine overtredingen van de regels. Wij zijn benieuwd wat er sindsdien veranderd is.

We spraken onder meer de schoonmoeder van rapper Lange Frans, die op haar kleinkinderen paste. De Sociale Dienst bestempelde dit als werk en dat had ze moeten opgeven. Ze kreeg een boete van tienduizenden euro’s.

De Monitor
24 min 37 s

Dat de gaswinning uit het grote Groningenveld voor veel schade zorgt, is inmiddels wel duidelijk. Bij de ruim 200 'kleine' gasvelden die Nederland rijk is, zouden de risico's op schade aan woningen minimaal zijn. Lokale bewoners zijn daar echter niet zo zeker van. Zoals Jeannette van der Velde, fysiotherapeute uit het Overijsselse Kallenkote, die tot op de bodem uitzoekt wat de effecten zijn van de acht kleine gasvelden in haar omgeving. De overheid wil van het gas af, maar de winning in deze velden gaat ondertussen gewoon door. Is het nog wel nodig om dit gas te winnen? Wat zijn de consequenties? En zijn de zorgen van omwonenden gegrond?