Het UWV verwacht dat de vraag naar arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen de komende jaren blijft groeien. Hierdoor lopen de achterstanden op, waardoor uitvoeringsproblemen zullen verergeren en het doorvoeren van noodzakelijke verbeteringen moeilijker wordt. Dat laat de uitvoeringsorganisatie weten aan onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV).

De stijgende vraag komt volgens het UWV door eenhogere arbeidsmarktdeelname, een hogere AOW-leeftijd en een na-effect van de coronapandemie’. Daardoor zijn er in Nederland meer mensen aan het werk en verwacht de uitvoeringsorganisatie dat voor ‘2025 en de jaren erna’ de vraag naar arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen zal blijven toenemen: “We kunnen deze vraag niet opvangen, daarom lopen de achterstanden op en dat leidt tot grotere uitvoeringsproblematiek.”

Stelselverbeteringen

Het UWV lag de afgelopen maanden flink onder vuur door verkeerd berekende WIA-uitkeringen. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad bleek dat tienduizenden uitkeringsgerechtigde mensen jarenlang verkeerde bedragen ontvingen. Op dit moment is het UWV bezig met de voorbereidingen voor een hersteloperatie.

Het stelsel is veel te complex en vooral mensen met een laag inkomen zijn de dupe

Commissie OCTAS

Tegelijkertijd onderzoekt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum de mogelijkheden om structurele problemen rondom de WIA – de wet die arbeidsongeschiktheidsuitkeringen regelt – op te lossen. Dat doet hij op basis van de bevindingen van de commissie OCTAS, die in opdracht van Van Hijum’s voorganger minister Karien van Gennip onderzocht hoe mensen in het arbeidsongeschiktheidsstelsel vastlopen. De belangrijkste bevindingen: het stelsel is veel te complex en vooral mensen met een laag inkomen zijn de dupe van de huidige regels. Zij hebben bijvoorbeeld twee keer zoveel kans om geen uitkering te krijgen als mensen met een hoog inkomen.

Maar mogelijke verbeteringen van het arbeidsongeschiktheidsstelsel worden door de toenemende vraag ‘moeilijker’ te implementeren, blijkt uit de antwoorden van het UWV. De uitvoeringsdienst vraagt de minister om ‘fundamentele politieke keuzes’ te maken. Het opvolgen van de aanbevelingen van de commissie OCTAS is volgens het UWV ‘dringend nodig’ omdat het stelsel ‘niet meer doet wat het beoogt’.

Miljarden gezocht

OCTAS berekende ook hoeveel het kost om het huidige stelsel te verbeteren: 1 à 2 miljard euro. Maar het is nog niet duidelijk waar dit geld vandaan moet komen. Het kabinet heeft namelijk geen geld gereserveerd voor grote aanpassingen, erkent Van Hijum desgevraagd: “Daar moeten we ons nog over buigen. Maar we zullen eventuele financiële gevolgen welwillend tegemoet zien.”

Nynke

Al 7 jaar probeert Nynke aan het UWV te bewijzen dat ze ziek is: ‘Gezin gaat eraan onderdoor’

Wat begint met enkele gezondheidsklachten rond haar zwangerschap, mondt uit in een jarenlange juridische strijd met het UWV.

Navraag bij het ministerie van Financiën leert dat er vanaf volgend jaar alleen jaarlijks een potje van tussen de honderd en tweehonderd miljoen euro voor ‘groepen in de knel' wordt gereserveerd. Dit geld kan worden gebruikt om knelpunten in het arbeidsongeschiktheidsstelsel op te lossen, maar ook voor de Participatiewet, Toeslagenwet, Caribisch Nederland of werkende armen (kinderopvang). Voor ‘eventuele wensen voor extra uitgaven’ moet de minister ‘conform begrotingsregels’ dekking zoeken, laat het ministerie van Financiën weten. Ook sluit het ministerie van Financiën niet uit dat het UWV juist te maken krijgt met bezuinigingen, maar benadrukt: "ministeries gaan zelf over de invulling hiervan."

Bekijk hieronder de uitzending van Pointer over het UWV en de WIA terug:

Pointer aflevering Arbeidsongeschiktheid afbeelding
25 min 16 s

Sinds Ben vier jaar geleden slachtoffer werd van een ernstig motorongeluk ligt hij overhoop met het UWV. Volgens het UWV kan hij makkelijk nog ergens aan de slag, maar voor Ben is het onmogelijk om de functies die het UWV voorstelt uit te oefenen. Beoordelen we arbeidsongeschikten wel op de juiste manier? Experts waarschuwen al jaren dat veel mensen in de knel komen door te strenge regels rondom arbeidsongeschiktheid. Binnenkort presenteert minister van Hijum zijn plannen voor de toekomst. Gaat ons arbeidsongeschiktheidsstelsel nu eindelijk op de schop?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.