Honderden vrouwelijke Tinder-profielen proberen Nederlanders naar nepdatingsites te lokken

Op de datingapp Tinder zijn honderden vrouwelijke nepprofielen actief die Nederlandse gebruikers naar dubieuze datingsites proberen te lokken. Deze profielen gebruiken foto's van Instagram-modellen en sekswerkers om mannen naar chatplatforms te lokken waar ze per verzonden bericht moeten betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

Deze chatplatforms doen zich voor als datingwebsite, maar gebruikers kunnen alleen in contact komen met zogeheten chatoperators: personen die in dienst van de website chatberichten sturen. Tinder laat in een reactie weten de nepprofielen op haar eigen platform te hebben opgespoord en verwijderd.

In ons onderzoek hebben we ruim 30 duizend vrouwelijke Tinder-profielen in Nederland geanalyseerd. We hebben een programma laten maken dat automatisch voor ons is gaan tinderen. We hebben kunstmatige intelligentie getraind om nepprofielen te herkennen. In deze steekproef hebben we 83 nepprofielen ontdekt die gebruikers naar dubieuze chatplatforms verwijzen.

Hoe hebben we dit gedaan?

Header bij making of over Tinder-nepprofielen

Hoe we een computer hebben leren Tinderen om nepprofielen te herkennen

Deze accounts proberen je naar chatplatforms te lokken waar je per bericht moet betalen.

Tinder wil niet zeggen hoeveel Nederlanders een account hebben. Geschat wordt dat zo’n 13 procent van de Nederlanders (zo’n 2 miljoen personen) in 2019 een Tinder-account heeft aangemaakt, blijkt uit een enquête van de Volkskrant, Rutgers en Ipsos. Op basis van onze steekproef zouden er ruim tweeduizend nepprofielen actief moeten zijn. Dat is een voorzichtige schatting, aangezien dit profielen zijn die aan de foto’s herkenbaar zijn als nep. Mogelijk zijn er nog meer nepprofielen actief die minder eenvoudig te herkennen zijn.

Accounts verwijderd

De aangetroffen nepprofielen gebruiken gestolen foto’s van andere personen. In de laatste afbeelding op het profiel wordt verwezen naar een website: meestal een url met Secret of Dirty aan het begin met de naam van de persoon erachter, zoals Secretlucy of Dirtyella.

Zodra je naar die link gaat, kom je eerst op een algemene landingspagina terecht, en word je doorverwezen naar een Nederlandstalig chatplatform dat zich voordoet als datingwebsite. Op dit platform kun je echter enkel met nepprofielen in contact komen. Klanten worden door chatoperators aan de praat gehouden, omdat ze per verzonden bericht betalen. In ons onderzoek naar nepdatingsites hebben we met oud-chatoperators gesproken, zoals Wendy en Tim.

Afbeelding hoe gebruikers van Tinder naar nepdatingsite gaan

Het gaat om de chatplatforms Hookupdesires.com, Flirtenhier.com, Vrijgezellenbijmij.com, Flirterigedates.com, Flirtendoejehier.com en Pin-match.com. Deze websites zijn in bezit van drie bedrijven die in Hongarije en Cyprus zijn gevestigd, en zijn ook in andere taalgebieden dan het Nederlandse actief.

Naar aanleiding van onze bevindingen hebben we de bedrijven gevraagd waarom zij op deze manier klanten proberen te werven, en of ze op deze manier blijven werken nu ze betrapt zijn. Daarop hebben we geen antwoord gekregen.

Tinder heeft ook contact opgenomen met de bedrijven om ze aan te spreken op hun gedrag. "We hebben een nultolerantiebeleid met betrekking tot nepprofielen en verzoeken die in strijd zijn met onze gebruiksvoorwaarden", zegt een woordvoerder.

Makers