Schelden, intimidatie en geweld: hulpverleners krijgen er vaak mee te maken. Of het nou agenten zijn of verplegend personeel in een ziekenhuis, regelmatig moeten ze omgaan met mensen met agressief gedrag. Politici roepen al jaren dat het zo echt niet langer kan, maar hulpverleners zelf lijken er nog weinig van te merken. We starten een nieuw onderzoek.

Graag komen wij in contact met hulpverleners die geweldsincidenten hebben meegemaakt. Tot welke straf heeft dit geleid? En zie jij een toename in het aantal geweldsincidenten in de laatste maanden? Laat van je horen via ons tipformulier.

Een paar weken geleden zetten we een filmpje online van politieagent Joeri. Een jaar geleden wordt hij midden op de dag knock-out geslagen tijdens zijn werk. Een maand lang zit hij thuis. Het is een gebeurtenis met een grote impact voor hem. Daarom vindt hij het onbegrijpelijk dat de dader er volgens hem makkelijk vanaf komt. Hij krijgt een taakstraf, wat Joeri met een onbevredigend gevoel achterlaat.

Politici

Hij vindt het extra opmerkelijk omdat al jaren geroepen wordt door politici dat geweld tegen hulpverleners niet geaccepteerd wordt. Premier Rutte benadrukte rond de jaarwisseling nog dat hij gewelddadigheden tegenover hulpverleners volstrekt onacceptabel vindt, en zei zelfs dat hij mensen die hulpverleners bedreigen ‘het liefst in elkaar wil slaan’ waarna bij aangaf dat niet te kunnen doen.

Ook minister Grapperhaus van Justitie gaf aan dat ‘geweld tegen hulpverleners niet te verteren is.’ Vorig jaar diende hij daarom samen met minister Dekker voor Rechtsbescherming een wetsvoorstel in om de straffen voor geweld tegen hulpverleners te verhogen. Daders zouden niet meer met een boete of een taakstraf mogen wegkomen, maar moeten sowieso een celstraf opgelegd krijgen.

Vechten in de ambulance

Stevige woorden van politici, maar de hulpverleners die reageren op de video van Joeri zeggen daar maar weinig van te merken. Zoals ambulanceverpleegkundige Mark. Hij werd twee jaar geleden aangevallen door een patiënt in een rijdende ambulance. Pas na enkele minuten lukt het Mark om de noodknop in te drukken en komt de ambulance tot stilstand. Het incident deed hem veel. Hij merkte dat hij voorzichtiger werd en dat hij maandenlang prikkelbaar was, óók buiten zijn werk. Mark deed aangifte, maar na twee jaar is de zaak nog steeds niet gaan lopen.

“Uitspraken van politici maken mij en mijn collega’s cynisch. Ik ken meerdere collega’s die slachtoffer zijn van geweld maar die ontzettend lang moeten wachten voordat hun zaak een keer aan bod komt. Politici kunnen wel blijven roepen dat het zo echt niet langer kan, maar tot nu toe merken wij daar helemaal niets van”, aldus Mark.

Geweld neem toe

Cijfers van de politie lieten al zien dat het geweld tegen agenten al langer toeneemt. Maar volgens NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, lijkt geweld tegen zorgpersoneel sinds de opkomst van het coronavirus alleen nog maar erger te worden. Uit een eigen peiling bleek dat zes op de tien zorgmedewerkers in de afgelopen maanden agressie en intimidatie heeft ervaren. Bijna een kwart maakte zelfs fysiek geweld mee op de werkvloer.

Ook de zorgmedewerkers die wij spreken ondervinden dat. “Mensen krijgen een steeds korter lontje”, laat ambulanceverpleegkundige Hanna ons weten. Ze is al 39 jaar werkzaam in de zorg, en maakte in de afgelopen twee maanden maar liefst twee keer een geweldsincident mee tijdens haar werk. “Dat is niet niks, voor mij niet en voor de mensen om mij heen. Mijn familie begint zich zorgen te maken over mijn werk. Ik ben in therapie gegaan om dit te verwerken. Ik merkte dat ik onzeker werd in bepaalde situaties. Dat kende ik niet van mezelf.”

Ook Hanna ziet dat mensen agressiever zijn in de coronacrisis. “We zouden dichter bij elkaar moeten komen maar we komen steeds meer tegenover elkaar te staan. We plaatsen sinds kort weer coronapatiënten over naar andere ziekenhuizen, vanwege een gebrek aan plekken in de ziekenhuizen. Als mensen dan horen dat zij of familieleden naar plekken ver van hun eigen woonplaats worden gebracht, dan worden ze boos op ons. Dat mensen daar niet blij mee zijn begrijp ik best, maar wij kunnen er niets aan doen. We doen gewoon ons werk."

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.