De enige nog werkende kerncentrale in Nederland staat in de gemeente Borsele. Als er ooit een nieuwe kerncentrale komt, komt die waarschijnlijk daar. Wat vinden de lokale politici daar eigenlijk van?

De kerncentrale in het dorp Borssele sluit in 2033 haar deuren. Energiebedrijven hebben geen plannen om een nieuwe te bouwen. Daarvoor is het te duur. Dat kan veranderen, bijvoorbeeld als de nieuwe politieke aandacht voor kernenergie leidt tot het geven van enorme subsidies.

Drie plekken voor kerncentrales

De Rijksoverheid heeft op de kaart van Nederland drie plekken gereserveerd voor een kerncentrale. Op die plekken mag niets gebouwd of aangepast worden dat niet past bij de eventuele bouw van een centrale. Die plekken zijn Borssele, de Maasvlakte en de Eemshaven. Maar alleen in de gemeente Borsele hebben ze er ervaring mee. Voor ons doorlopende onderzoek Klimaatconfict in de polder doen we een rondje lokale politiek, te beginnen met de twee grootste: het CDA en de gecombineerde SGP/Christenunie-fractie.

Uitgelicht

Sinds 1973 produceert de centrale in Borssele kernenergie / ANP / Marco de Swart

Ruim helft CO2-arme stroom komt uit Borssele, alternatieven in opkomst

CDA-raadslid Niels Kampstra, woordvoerder ruimtelijke ordening, milieu en duurzaamheid, zegt dat hoe het nu gaat prima is. ‘Het levert een hoop werkgelegenheid op. We zijn het gewend. Er zijn vrij weinig protesten. Er is geen anti-sentiment tegen de centrale. Borssele lijkt ons een prima locatie voor een nieuwe centrale. Er is kennis en een infrastructuur. Ook over het afval dat hier opgeslagen ligt, hoor ik niets. Als er een tweede komt is het wel belangrijk hoe de omgeving het ervaart. Er is bij het ontwerpbestemmingsplan daar in de buurt nu wel wat gezegd over geluidsoverlast, dus daar moet dan naar gekeken worden.’

Protest zijn mensen van buiten

Ook de fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie, Gijsbrecht Gunter, hoort vanuit de gemeenschap heel weinig klachten over de kerncentrale. Er zijn wel eens bezwaren en dat is ook goed, zo vertelt hij. ‘Maar in mijn optiek zijn die op één hand te tellen. Ik denk dat de beleving van de veiligheid heel erg hoog is. Geldt ook voor de Covra (waar het afval is opgeslagen, red). Er is wel eens protest bij het transport, maar dat zijn mensen van buiten.‘

Volgens Gunter speelt de werkgelegenheid een rol, maar er zijn veel grotere werkgevers in de regio. Hij denkt dat vooral de communicatie meespeelt. Als er een probleem is, wordt dat meteen gezegd. En de Zeeuwen zijn ook een beetje trots op de Zeeuwse PZEM (de regionale energiemaatschappij). ‘In het dorp zeggen ze: we zijn er mee opgegroeid.’ Over een tweede kerncentrale spreekt hij zich niet uit, dan gaat hij eerst praten met de bewoners.

Geen hamerslag, maar genoeg steun

Ook Berry Kooiker van de Lokale Partij Borsele is niet tegen. Hij bevestigt wat de andere twee al zeiden: het levert werk op, het grootste gedeelte van de inwoners maakt zich niet druk over het afval. Mensen vinden het vervelend dat hij gaat sluiten. En een tweede kerncentrale? ‘Het zou geen hamerslag zijn, maar met voldoende argumenten zou het gros van de bevolking het doen. Kernenergie is een hartstikke goed alternatief voor windenergie en zonnepanelen.‘

Hartstikke tegen

Kortom: in de gemeenteraad is de grote meerderheid blij met de kerncentrale. Zou ook een partij als D66, nationaal een verklaard tegenstander, in Borsele ineens fans van kernenergie zijn? Nee. De D66-eenmansfractie van Levien de Putter is hartstikke tegen. Hij vindt het vooral veel te duur en hij gelooft er niets van dat het er ooit van komt. Maar ook hij bevestigt dat hij wat dat betreft daar tot de minderheid behoort.