19 november 2018

Ruim helft CO2-arme stroom komt uit Borssele, alternatieven in opkomst

Bekijk meer artikelen over: Klimaat en duurzaamheid Bekijk meer artikelen over: Klimaatconflict in de polder

Onlangs was het feest in Borssele. De kerncentrale bestond 45 jaar. Ter gelegenheid daarvan publiceerde energiebedrijf EPZ, de eigenaar van de centrale, wat interessante cijfers. Onder andere dat ruim 60 procent van alle CO2-arme stroom die sinds 1973 (opening Borssele) in Nederland is geproduceerd door Borssele: 152 miljard Kilowattuur (kWh) van de 251 miljard Kilowattuur aan CO2-arme stroom in totaal. Meer dan zon, wind en biomassa samen.

Voor ons onderzoek Klimaatconflict in de polder lichten we de cijfers door. Want recent is de discussie over nut en noodzaak van kernenergie weer opgelaaid. Zo wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ‘snel beginnen’ met de bouw van kerncentrales in ons land omdat er bij de opwekking van kernenergie geen CO2 vrijkomt. Hoe groot is de rol van kernenergie in onze huidige elektriciteitsvoorziening?

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar. (Ter info: Met één kilowattuur kun je ongeveer een half uur stofzuigen of twee wassen draaien.) EPZ benadrukt in Borssele voldoende elektriciteit opgewekt te hebben om alle Nederlandse huishoudens zes jaar lang van stroom te voorzien. Dat klopt: De 152 miljard kWh die Borssele sinds 1973 opwekte is ruim zes keer meer dan het stroomverbruik van alle huishoudens samen (22,7 miljard kWh)

Huishoudens zijn slechts verantwoordelijk voor een klein deel, ongeveer een vijfde, van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Kijken we naar het totale stroomverbruik in Nederland (120 miljard kWh) dan heeft Borssele in haar 45-jarige bestaan slechts genoeg elektriciteit opgewekt om Nederland ruim één jaar van stroom te voorzien.

We leggen de cijfers voor aan Robert Koelemeijer. Hij is onderzoeker energietransitie bij het Planbureau voor de Leefomgeving.Volgens Koelemeijer is het logisch dat kernenergie verantwoordelijk is voor een groot aandeel van de CO2-arme elektriciteit die sinds de oprichting in 1973 in Nederland is opgewekt. ‘De eerste 20 jaar was er vrijwel niks anders. Zon en wind kwamen pas echt op vanaf 2000.’ 

Grafiek1

Maar het aandeel van Borssele in de CO2-arme energiemix neemt snel af. Inmiddels hebben zon en wind de afgelopen jaren kernenergie ruimschoots ingehaald, zo blijkt uit de cijfers die Koelemeijer ons stuurt. Sinds 2004 wordt er in Nederland al meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen (zon, wind en biomassa) dan door Borssele. In 2017 was 18 procent van de in Nederland opgewekte elektriciteit CO2-arm, waarvan slecht één zesde uit kernenergie komt.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Auteurs

S.L.

Sietze van Loosdregt

Samensteller tv