Onlangs was het feest in Borssele. De kerncentrale bestond 45 jaar. Ter gelegenheid daarvan publiceerde energiebedrijf EPZ, de eigenaar van de centrale, wat interessante cijfers. Onder andere dat ruim 60 procent van alle CO2-arme stroom die sinds 1973 (opening Borssele) in Nederland is geproduceerd door Borssele: 152 miljard Kilowattuur (kWh) van de 251 miljard Kilowattuur aan CO2-arme stroom in totaal. Meer dan zon, wind en biomassa samen.

Voor ons onderzoek Klimaatconflict in de polder lichten we de cijfers door. Want recent is de discussie over nut en noodzaak van kernenergie weer opgelaaid. Zo wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ‘snel beginnen’ met de bouw van kerncentrales in ons land omdat er bij de opwekking van kernenergie geen CO2 vrijkomt. Hoe groot is de rol van kernenergie in onze huidige elektriciteitsvoorziening?

Uitgelicht

De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele / ANP / Marcel Antonisse

‘Fukushima is het bewijs dat kernenergie superveilig is’

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar. (Ter info: Met één kilowattuur kun je ongeveer een half uur stofzuigen of twee wassen draaien.) EPZ benadrukt in Borssele voldoende elektriciteit opgewekt te hebben om alle Nederlandse huishoudens zes jaar lang van stroom te voorzien. Dat klopt: De 152 miljard kWh die Borssele sinds 1973 opwekte is ruim zes keer meer dan het stroomverbruik van alle huishoudens samen (22,7 miljard kWh)

Huishoudens zijn slechts verantwoordelijk voor een klein deel, ongeveer een vijfde, van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Kijken we naar het totale stroomverbruik in Nederland (120 miljard kWh) dan heeft Borssele in haar 45-jarige bestaan slechts genoeg elektriciteit opgewekt om Nederland ruim één jaar van stroom te voorzien.

We leggen de cijfers voor aan Robert Koelemeijer. Hij is onderzoeker energietransitie bij het Planbureau voor de Leefomgeving.Volgens Koelemeijer is het logisch dat kernenergie verantwoordelijk is voor een groot aandeel van de CO2-arme elektriciteit die sinds de oprichting in 1973 in Nederland is opgewekt. ‘De eerste 20 jaar was er vrijwel niks anders. Zon en wind kwamen pas echt op vanaf 2000.’

Grafiek1

Maar het aandeel van Borssele in de CO2-arme energiemix neemt snel af. Inmiddels hebben zon en wind de afgelopen jaren kernenergie ruimschoots ingehaald, zo blijkt uit de cijfers die Koelemeijer ons stuurt. Sinds 2004 wordt er in Nederland al meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen (zon, wind en biomassa) dan door Borssele. In 2017 was 18 procent van de in Nederland opgewekte elektriciteit CO2-arm, waarvan slecht één zesde uit kernenergie komt.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.