28 april 2016

Jeroen is blind en krijgt vacatures voor chauffeur: ‘Raar, ik had gehoopt dat ze er rekening mee hielden’

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Werken met een beperking

Jeroen te Braak is blind en heeft jaren zonder problemen gewerkt in de ICT. Sinds een reorganisatie zit hij thuis en moet opnieuw solliciteren. Jeroen vertelt dat hij moet reageren op vacatures als buschauffeur, heftruckchauffeur en schilder. ‘Ik vind het raar en ik had gehoopt dat ze rekening hielden met mijn beperking. Maar ik sta in het systeem niet geregistreerd als blinde.’

Een paar weken geleden spraken we Jeroen voor het eerst aan de telefoon. Zijn verhaal deed veel stof opwaaien. Hij vertelt regelmatig aan de bel te trekken en veel gesprekken te voeren met de gemeente Utrecht. Toch blijven de vacatures, waar hij niet voor geschikt is, bij hem binnenkomen. Jeroen legt uit dat hij op een aantal vacatures niet kan reageren vanwege zijn beperking. Daarnaast mag hij ook op een aantal vacatures niet reageren omdat hij niet in het doelgroepregister staat.

Doelgroepregister

We gaan bij Jeroen langs voor ons dossier Werken met een beperking. Sinds de Banenafspraak is ingevoerd zijn veel werkgevers druk met het creëren van banen voor mensen met een beperking. Het doel van deze wet is dat er eind 2026 minimaal 125.000 banen bij zijn gekomen. Werkgevers zijn hierbij verplicht mensen met een beperking uit het doelgroepregister aan te nemen. Alleen staan niet alle mensen met een beperking in dit register waardoor een bepaalde groep buiten de boot lijkt te vallen. Jeroen legt uit dat hij ook niet in dit register staat en daarom op ‘normale’ functies moet reageren. Jeroen vreest dat hij op deze manier nooit aan het werk komt.

Fout in systeem

Na de eerste update over Jeroen heeft de gemeente Utrecht contact met hem opgenomen. ‘Er is iets fout gegaan en dat is jammer. Maar ik vind het positief dat ze het nu wel oppakken. Ze hebben gezegd dat ze het gaan onderzoeken en binnenkort hebben wel een persoonlijk gesprek. Daarin gaan we kijken hoe we verder gaan’, aldus Jeroen.