“Het maakt me emotioneel helemaal kapot”, zegt Kaylee (22). Ruim twintig jaar woonde ze met haar zus bij haar moeder in een sociale huurwoning in de Rotterdamse wijk Charlois. Afgelopen najaar overleed haar moeder. En nu moet Kaylee met haar dochter (2,5) de woning uit. “Als ik niet snel een woning vind, sta ik met mijn dochtertje op straat.”

Kaylee meldt zich bij de Monitor naar aanleiding van een oproep voor ons onderzoek naar betaalbare woningen in Rotterdam. Ze vertelt dat wooncorporatie Woonstad enkele dagen na het overlijden van haar moeder opbelde met de mededeling dat ze de huurwoning uit moest. Nu is ze naarstig op zoek naar een betaalbaar onderkomen.

Achter het net vissen
Maar ze vist telkens achter het net. “Elke dag kijk ik op Woonnet Rijnmond naar betaalbare woningen”, zegt Kaylee die van een bijstandsuitkering rondkomt. “Als ik iets betaalbaars zie, dat reageer ik direct, maar dan ben ik nog nummer 40 of 50. Bij particuliere huur lees ik vaak dat ze geen huurders willen met een uitkering.”

Ze is dan ook de wanhoop nabij. “Ik ben bang dat ik straks naar de daklozenopvang toe moet. Dat is niet iets wat ik mijn dochtertje wil meegeven.”

Kaylee moet op 30 april de woning waar ze met haar moeder en zus woonde, verlaten. Omdat ze geen hoofdhuurder is, heeft ze geen recht om hier te blijven wonen. Dus moet ze eruit. Het liefst wil ze bij haar zus in de buurt wonen maar zolang ze in de stad kan blijven, is ze tevreden. Dus zoekt ze naar woningen in heel Rotterdam.

Geen voorrang
Haar zus (24) heeft met de twee kinderen inmiddels wel een andere woning gevonden in Rotterdam. Ze viel in het zogeheten voorrangsprogramma wens&wacht van Woonnet Rijnmond, maar daar maakt Kaylee geen aanspraak op, omdat ze te jong is.

Ik heb alleen mijn zus nog, geen andere familie waar ik bij terechtkan

Kaylee

“Ik heb alleen mijn zus nog, geen andere familie waar ik bij terechtkan. Maar mijn zus heeft nu een heel klein appartement van 47 m2, daar kunnen we niet bij inwonen.”

De zorgen van Kaylee lijken niet ongegrond. “Dit is een typisch geval van een iemand die uit het systeem dreigt te worden geslingerd”, zegt Esmé Wiegman, directeur van Valente, een branchevereniging voor veilige opvang. “Het verschilt per gemeente en woningcorporatie hoe ze hiermee omgaan: volgen ze enkel de regels, of hebben ze oog voor maatwerk als dat nodig is?”

Forse toename daklozen

Er zijn meer mensen die tussen wal en schip vallen. Het aantal daklozen is in Nederland de afgelopen negen jaar verdubbeld, naar 39.300 mensen aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die forse toename komt volgens brancheorganisatie Valente onder andere door het gebrek aan (betaalbare) woningen.

Een opvallende groep is de economisch daklozen. "Dat zijn mensen met een inkomen en soms een baan, die door problemen of pech in het leven op straat belanden. Ze kunnen geen betaalbare woning vinden vanwege de hoge prijzen en de krapte op de woningmarkt. Zo belanden ze in de daklozenopvang of op de bank bij een familielid of kennis”, aldus Wiegman. “Deze groep is de laatste jaren flink toegenomen in de grote steden.”

Vanuit de gemeente Rotterdam komen signalen dat – net als in de rest van het land - het aantal dak- en thuislozen sterk is gestegen. In 2017 meldden zo’n 3.350 volwassenen en 1.000 jongeren zich bij de stedelijke loketten. Volgens het Leger des Heils zijn de opvanglocaties bomvol.

Oorzaken dakloosheid Rotterdam

Waarom worden mensen dakloos? Onderzoekers legden een aantal dakloze Rotterdammers de vraag voor. Bijna de helft (46 procent) gaf aan geen betaalbare (particuliere) woning te kunnen vinden. Twaalf procent kon geen woning vinden vanwege de lange wachtlijsten voor sociale huur of kon niet voldoen aan de eis van een vast inkomen. Ook het gebrek aan een netwerk (41 procent) en psychische klachten (twaalf procent) werden genoemd.

Terug naar Kaylee, hoe moet het nu verder met haar? We leggen Woonstad, de woningcorporatie waar haar moeder de woning huurde, het verhaal voor en vragen om een reactie.

“Volgens de wet is het zo dat als de hoofdverhuurder overlijdt, inwonenden het contract niet kunnen overnemen. Ook niet als het kinderen zijn”, legt de woordvoerder van Woonstad uit. “Die krijgen bericht van ons dat ze een half jaar de tijd hebben om een nieuwe woning te zoeken. Maar we zetten nooit iemand zomaar op straat. Als je actief op zoek gaat naar een sociale huurwoning, dan bekijken wij of we een passende woning voor je hebben.”

Uitgelicht

Voorbeeld van een auto op een verlaten parkeerplaats / Getty Images/jaap-willem

Jerry slaapt al twee maanden in zijn auto. ‘Ik heb desperate een nieuwe woning nodig’

Wat dat laatste betreft, komt Woonstad binnen een dag met goed nieuws voor Kaylee: “We hebben zojuist contact gehad en haar verteld dat ze in aanmerking komt voor een woning in een project waarop ze heeft gereageerd. Volgende week is er een intake gesprek.”

Kaylee is aangenaam verrast met goede nieuws, dat volgens haar ineens in een stroomversnelling is geraakt. "Dit had ik niet verwacht. De stress is verdwenen. Ik ben heel blij."

Makers

Verslaggever / Redacteur