Felix Kreier is kinderarts en werkt in het OLVG in Amsterdam. Hij schreef samen met zijn collega Maarten Biezeveld het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Felix begeleidt kinderen met overgewicht en hun ouders op medisch vlak. In dit blog deelt hij zijn ervaringen. 

Blog 1: Tegenstrijdige adviezen

In de New York Times las ik een paar weken geleden een artikel. Het ging over een Amerikaanse dame, ik dacht van het platteland, die samen met een sidekick een podcast maakt over onze obesogene maatschappij. Op een onbevooroordeelde manier analyseert ze daar vanalles over eten, diëten en gezondheid. Ik vond het inspirerend vanwege de nuchterheid en de goedlachsheid waarmee ze allerlei beweringen uitpluist en mythes ontrafelt. De podcast heet Maintenance Phase, genoemd naar de onderhoudsfase van op gewicht blijven na een dieet.

Ik luister ernaar en deel het met mensen die geïnteresseerd zijn. Dat zijn er veel en ik zie ze elke dag in mijn spreekkamer. Mensen die feitelijke informatie zoeken en door alle diëten en eethypes niet meer kunnen bepalen wat nou echt belangrijk is om gezond te leven.
‘Wat is waar en wat is niet waar?’ vragen ze me.
‘Wat moet ik in mijn situatie of met mijn kind doen?’
En: ‘Ik heb alles al geprobeerd’.

Kinderarts Saskia vertelt waar dikke kinderen tegenaan lopen.

Niet veel eten en toch te zwaar. Deze kinderarts legt uit hoe dat kan

Sinds een paar jaar runt kinderarts Saskia Bouma haar eigen praktijk PositiefOverGewicht. Dagelijks ziet ze de problemen van kinderen die overgewicht of obesitas hebben.

Het zijn mensen die zich schuldig voelen en het gevoel hebben dat ze falen omdat ze de hypes niet begrijpen. De een zegt: je moet goed ontbijten, de ander zegt: je moet juist tussendoortjes eten. De een zegt: eet veel suiker, de ander: eet weinig suiker. De een zegt: probeer dit dieet, de ander zegt: probeer deze shake.

Het zijn allerlei niet met elkaar te combineren lijstjes en adviezen.

Vooral voor ouders van een kind dat met overgewicht worstelt, is het een enorme opgave om een weg te vinden in alle adviezen. Je wilt het zo graag goed doen als ouder en je voelt je zo schuldig als dat niet lukt. Mijn boodschap is dan: je bent niet de enige, en: het is ook gewoon niet makkelijk.

Maintenance phase staat op nummer 1 in de gezondheid en fitness-categorie van de Apple podcasts, las ik in het New York Times-artikel, en is meer dan een miljoen keer gedownload. Voor mij is het een teken aan de wand dat de podcast van die goedlachse, nuchtere dame zo populair is: veel mensen worstelen hiermee. En mensen zijn klaar met de adviezen. Als ze bij de maintenance phase aanbelanden, gaat het altijd weer mis. We moeten zorgen dat ze daar niet hoeven komen.

Felix Kreier is kinderarts.

De podcast Maintenance Phase van Aubrey Gordon en Michael Hobbes vind je hier.

Waar kun je dan wel beginnen als je gezonder wil gaan leven? Lees hier verder:

Kinderarts Maarten Biezeveld

Wil je gezonder leven? Begin met dit kleine stapje, zegt deze arts

Kinderarts Maarten Biezeveld schreef samen met zijn collega Felix Kreier het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. In dit blog...

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.