Felix Kreier is kinderarts en werkt in het OLVG in Amsterdam. Hij schreef samen met zijn collega Maarten Biezeveld het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Felix begeleidt kinderen met overgewicht en hun ouders op medisch vlak. In dit blog deelt hij zijn ervaringen.
Blog 1: Tegenstrijdige adviezen
In de New York Times las ik een paar weken geleden een artikel. Het ging over een Amerikaanse dame, ik dacht van het platteland, die samen met een sidekick een podcast maakt over onze obesogene maatschappij. Op een onbevooroordeelde manier analyseert ze daar vanalles over eten, diëten en gezondheid. Ik vond het inspirerend vanwege de nuchterheid en de goedlachsheid waarmee ze allerlei beweringen uitpluist en mythes ontrafelt. De podcast heet Maintenance Phase, genoemd naar de onderhoudsfase van op gewicht blijven na een dieet.
Ik luister ernaar en deel het met mensen die geïnteresseerd zijn. Dat zijn er veel en ik zie ze elke dag in mijn spreekkamer. Mensen die feitelijke informatie zoeken en door alle diëten en eethypes niet meer kunnen bepalen wat nou echt belangrijk is om gezond te leven.
‘Wat is waar en wat is niet waar?’ vragen ze me.
‘Wat moet ik in mijn situatie of met mijn kind doen?’
En: ‘Ik heb alles al geprobeerd’.
Het zijn mensen die zich schuldig voelen en het gevoel hebben dat ze falen omdat ze de hypes niet begrijpen. De een zegt: je moet goed ontbijten, de ander zegt: je moet juist tussendoortjes eten. De een zegt: eet veel suiker, de ander: eet weinig suiker. De een zegt: probeer dit dieet, de ander zegt: probeer deze shake.
Het zijn allerlei niet met elkaar te combineren lijstjes en adviezen.
Vooral voor ouders van een kind dat met overgewicht worstelt, is het een enorme opgave om een weg te vinden in alle adviezen. Je wilt het zo graag goed doen als ouder en je voelt je zo schuldig als dat niet lukt. Mijn boodschap is dan: je bent niet de enige, en: het is ook gewoon niet makkelijk.
Maintenance phase staat op nummer 1 in de gezondheid en fitness-categorie van de Apple podcasts, las ik in het New York Times-artikel, en is meer dan een miljoen keer gedownload. Voor mij is het een teken aan de wand dat de podcast van die goedlachse, nuchtere dame zo populair is: veel mensen worstelen hiermee. En mensen zijn klaar met de adviezen. Als ze bij de maintenance phase aanbelanden, gaat het altijd weer mis. We moeten zorgen dat ze daar niet hoeven komen.
Felix Kreier is kinderarts.
De podcast Maintenance Phase van Aubrey Gordon en Michael Hobbes vind je hier.