Hoe kom je als dakloze nog aan een huis tijdens de wooncrisis? Het aantal daklozen neemt volgens het CBS af, maar hulporganisaties zeggen dat de opvang vol zit en juist steeds meer mensen geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Herken je dat? Neem dan contact met ons op.

Economisch dakloos

Niet iedere dakloze leeft op straat. Zogenaamde economisch daklozen maken nauwelijks gebruik van hulp, terwijl ze ook niet aan een nieuw huis kunnen komen. Kopen of huren in de vrije sector is geen optie, want veel te duur. Daarom blijft alleen de sociale huur over. Met wachttijden van soms 19 jaar (Amsterdam) kan het wel even duren voordat er iets beschikbaar is.

Janny kan erover meepraten, zij raakte economisch dakloos. “De gemeente heeft ons totaal niet geholpen. In principe heb je als Nederlander natuurlijk recht op een woning, maar dan zeggen ze: we hebben geen woningen”, vertelt Janny.

Samen met haar man Jan heeft Janny geen vaste woon- of verblijfplaats. “Ik vraag niet veel. We hoeven geen uitkering, want we hebben werk. We hebben alleen een woninkje nodig.”

Sociale huurwoningen

Woningzoekende zonder voorrang kansloos in sociale sector: 'Wonen is geen recht meer'

De sociale huursector slibt dicht. De ‘gewone’ woningzoekende is de dupe en moet soms twintig jaar wachten op een woning.

Alleenstaande ouders

Veel alleenstaande ouders staan voor hetzelfde probleem. Na een scheiding is het niet eenvoudig om aan een woning te komen. De gemeente zou kunnen helpen door voorrang te geven op een sociale huurwoning, maar dat wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gedaan. Daardoor komen ook alleenstaande ouders op straat terecht of zoeken zij hun toevlucht bij vrienden of op een camping.

Oproep

Herken je deze situatie? Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats en krijg je weinig hulp van de gemeente? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag met je in contact.

Dorien en Inge zoeken wanhopig naar een sociale huurwoning

Krijgen van sociale huurwoning bijna onmogelijk: 'Ik ben niet gewild'

Duizenden mensen in Nederland wachten jarenlang tevergeefs op een sociale huurwoning.

Makers