Wie een goed energielabel heeft kan alsnog hoge stookkosten krijgen. Grote kieren tellen bijvoorbeeld niet mee voor het energielabel. Omdat de overheid er vanuit gaat dat het label wél iets zegt over je stookkosten, komen bewoners in de problemen.

Dit laten huurders en corporaties weten na vragen van Pointer.

Energielabels zijn in korte tijd erg belangrijk geworden. Ze tellen mee voor de hoogte van de hypotheek, de hoogte van de huur. En ze bepalen wanneer je aan de beurt bent voor verduurzaming. Zo worden huurwoningen met een label A tot en met D later opgeknapt dan huizen met slechtere labels. In de tussentijd betalen huurders hoge stookkosten.

Bewoners in koude huurhuizen dragen extra lagen kleding over elkaar

Daan huurt in de vrije sector: ‘We lopen allemaal met een vest over onze trui’

Huurders in de vrije sector betalen veel huur voor huizen die vaak slecht geïsoleerd zijn. Wat kun je daar dan aan doen?

Hoog scoren door zonnepanelen

Het idee is dat iemand in met een goed energielabel, zoals A, minder kwijt is aan stookkosten dan iemand met een huis met label E. Maar in de praktijk hoeft dit niet zo te zijn. “We zien dat er soms flinke verschillen zitten tussen het werkelijke energiegebruik en wat je zou verwachten op basis van het label”, laat de koepel van corporaties Aedes weten.

Zo kan een voordeur niet meer goed sluiten, het dubbelglas kan al 40 jaar oud zijn en de isolatie in de muren is weggezakt. Daardoor stijgen de stookkosten, terwijl het label hetzelfde blijft. Vele huurders deden hierover hun beklag bij Pointer.

Ook stijgt een label als er zonnepanelen op het dak komen of bewoners worden aangesloten op stadsverwarming. “Terwijl dat voor de warmte niet uitmaakt. Je hebt nog steeds evenveel warmte nodig”, zegt Luuk Oosterbaan, regisseur verduurzaming bij woningcorporatie Rochdale.

“Zelfs een tent kan in principe een label A krijgen, als je er maar heel veel zonnepanelen op en naast legt”, zegt Harm Valk, voorzitter van de projectgroep die systematiek rondom labels vaststelt.

CV knopje

Foute energielabels in Groningen brengen veel teweeg: huurders krijgen geld terug

Eindelijk kunnen Groningse huurders van woningen met foute energielabels een deel van hun te veel betaalde huur terugkrijgen.

Huurders blijven in de kou

Dit verschil tussen praktijk en theorie dupeert huurders. De overheid heeft afgesproken dat woningen met de slechtste labels E, F, en G als eerste moeten worden aangepakt. Huurders met woningen die op papier beter zijn, zitten hierdoor jarenlang met hoge stookkosten.

Zo vissen bewoners in de Oranjestraat in Stadskanaal achter het net. Hun monumentale woningen hebben volgens controleurs meerdere gebreken en huurders zitten daardoor met hoge energierekeningen. Omdat de huizen energielabel C hebben, hoeft de verhuurder niets te doen.

Het kabinet erkent het verschil: “Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik voor het gebouw, niet voor de bewoner”, reageert het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waarom het label dan wel bepalend is voor zaken die van belang zijn voor bewoners, laat het ministerie niet weten.

Bekijk onze uitzending 'Huurders in de kou' hieronder:

Koude huizen
26 min 22 s

Duizenden huurders zitten knel deze winter. Hun huizen zijn slecht geïsoleerd, soms met alleen maar enkelglas in de ramen, waardoor bewoners moeten kiezen: of hoge stookkosten of met truien over elkaar strijden tegen vocht, schimmel en tocht. De overheid zegt dat verhuurders huizen moeten verbeteren, woningen met slechte energielabels als eerst. Maar Pointer ontdekt dat het energielabel niet goed toont hoe koud een huis is. Zo kan een woning een label A hebben en toch ijskoud zijn door gapende kieren of foute isolatie. Waarom sturen we dan op energielabels?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.