Een manager bij de Zuid-Limburgse zorginstelling Radar is op staande voet ontslagen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag bij meerdere jonge collega’s. De kantonrechter spreekt van “een gang van zaken die naadloos past in de MeToo-traditie zoals we die kennen.”

Het blijkt te gaan om een 37-jarige zorgmanager uit Heerlen, zo blijkt uit onderzoek van Pointer en De Limburger. De man, die sinds april 2019 bij Radar werkte, zou maandenlang ongewenste seksuele handelingen hebben afgedwongen bij jonge medewerksters, waaronder een stagiaire. Volgens de verklaringen van één van hen hintte de manager onder meer dat hulp voor cliënten afhankelijk was van haar bereidheid tot seksuele handelingen.

Nadat een werkneemster de kwestie bij de directie van Radar had voorgelegd, is de man in april op staande voet ontslagen. “Het voelde alsof ik in een slechte pornofilm was beland”, verklaarde zij bij de rechter. Later volgden ondersteunende verklaringen van een collega die zegt dat haar hetzelfde is overkomen.

De zorginstelling, die mensen met een (verstandelijke) beperking begeleidt, heeft de man stilletjes de laan uitgestuurd. Toch is de zaak op straat komen te liggen omdat hij zijn ontslag aanvocht. De rechtbank heeft ieder verzoek van de manager afgewezen, waaronder bijna een ton aan schadevergoeding en de eis om een “positief getuigschrift”.

Nieuwe baan

In de uitspraak staat dat de in april ontslagen manager per 1 juni voor een gemeente is gaan werken. Het is onduidelijk of die gemeente op de hoogte is van zijn gedrag. In het vonnis wordt ook gesuggereerd dat de manager bij eerdere werkgevers al over de schreef ging.

De rechter sprak van “seksueel (ver) grensoverschrijdend” gedrag met ongelijke machtsverhoudingen en noemt dit een “dringende reden voor ontslag”.

Radar wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan om betrokken medewerkers niet te schaden. Een woordvoerder van de directie laat weten tegenover De Limburger: “Wij tolereren binnen onze organisatie geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag. In het geval van betreffende manager hebben we dan ook direct gehandeld.”

De ontslagen manager heeft hoger beroep ingesteld, bevestigt zijn advocaat. De manager zelf reageert niet op vragen over de kwestie.

Dit artikel is onderdeel van ReportersNL, de rubriek van Pointer met een focus op regionale onderzoeksjournalistiek.

Makers