“Varkens…” Daar is geen woord Spaans bij. Kartonnen verpakkingen, een uitgevallen kerstboom, een kast, een tuinbank, een kunststof kist voor op het balkon, een half gedemonteerde scooter en een enorme berg tuinafval. De oogst van afgelopen weekend, gedumpt naast de ondergrondse vuilniscontainers aan de overkant van mijn straat. Dat deze vuilnisophaler “als het zo moet geen zin meer” in zijn werk heeft, begrijp ik maar al te goed.

Willen we massaal van ons afval af door de coronacrisis? Tijd zat immers om de zolder uit te mesten en tuin of balkon aan te pakken. In de Amsterdamse Dapperbuurt is huisraad op straat, verpakkingen en tuinafval naast de afvalbakken geen onbekend tafereel. Ook zelf maak ik me weleens schuldig aan het neerzetten van rommel die niet in de containers past. Al zijn de waarschuwingen op de ondergrondse containers heel duidelijk: “Bied grofvuil aan op de juiste plek en tijd”, een boodschap die je niet kan ontgaan, met een verwijzing naar de gemeentelijke website.

Medewerker vuilnisophaaldienst: “Varkens zijn het” (en daarmee bedoelt hij ‘ons’ bewoners)

“Asociaal gedrag”

Is de rotzooi op straat nu erger door de coronacrisis? Of lijkt dat maar zo? Het antwoord komt van Gerard Wiggers van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). We bellen hem voor ons onderzoek naar De Plasticplaag over de afvalinzameling in tijden van corona. “Dat is niet alleen in Amsterdam zo, dat is in heel Nederland zo”, vertelt hij.

In veel gemeenten kunnen mensen hun afval naar de milieustraat brengen of een afspraak maken om het grofvuil op te komen halen. Maar bij de milieustraat moeten mensen door de coronamaatregelen wat langer wachten dan normaal, en “daar heeft niet iedereen het geduld voor”. Ook niet om te wachten tot de gemeente het ophaalt. De spullen belanden daarom vaak naast ondergrondse containers. “Asociaal gedrag!”, vindt Wiggers. “We hebben het over de veiligheid in verband met corona. Dat is een ziekte! Dan nemen we aan de ene kant maatregelen om niet ziek te worden en dan laten we aan de andere kant ratten hun gang gaan.”

Afvalberg rondom ondergrondse containers in de Dapperbuurt

Rechtstreeks naar de verbrander

Volgens Wiggers zetten mensen ook hun afval naast de container als die nog lang niet vol zit. “Negen van de tien keer is dat niet zo. Als er één zak naast staat, denkt iedereen: oh, hij is vol, dan zet ik mijn zak er ook naast! Daar kan ik niet bij. Dat deed je voor de coronacrisis ook niet, waarom doe je dat dan nu wel?”

Wiggers hekelt het dumpen van afval ook om andere redenen. “We zijn bezig met afval scheiden en met hergebruik en we willen alle materialen weer opnieuw in de productiemaatschappij brengen. We gooien het nu allemaal op een bult, die eigenlijk rechtsreeks naar de verbrander gaat. Dan zijn we raar bezig.”

Uitgelicht

Kliko's zitten vol omdat mensen veel thuis zijn. / ANP

Dit betekent corona voor ons plastic afval: “Ramvolle kliko’s, maar niemand die het wil recyclen”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.