13 augustus 2018

Monsanto moet miljoenenboete betalen aan kankerpatiënt

Bekijk meer artikelen over: Wonen en leefomgeving Bekijk meer artikelen over: Bestrijdingsmiddelen

De rechtszaak van Dewayne Johnson, een tuinman van een school die jarenlang Roundup sproeide, is de eerste keer dat een jury zich buigt over bewijsmateriaal dat de onkruidverdelger van Monsanto kanker zou verwekken. Monsanto moet Johnson een schadevergoeding en boete van 289 miljoen dollar betalen.

Het unanieme oordeel van de jury is dat Roundup een belangrijke rol heeft gespeeld in het veroorzaken van de ziekte van Johnson. Hij krijgt 39,2 miljoen dollar schadevergoeding voor zijn ziekte. De resterende 250 miljoen heeft de jury als boetebedrag opgelegd. De jury is er namelijk van overtuigd dat Monsanto de gevaren van Roundup kende, maar daar niet voor heeft gewaarschuwd. En dus heeft het bedrijf met kwade opzet gehandeld.

Ontkennen

Uit e-mails in het dossier van de rechtszaak blijkt dat Monsanto in de jaren negentig al aanwijzingen had dat Roundup mogelijk kankerverwekkend is. Die aanwijzingen heeft het bedrijf echter nooit naar buiten gebracht. Monsanto bestrijdt juist onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat de gevaren van Roundup beschrijft, en ontkent zelfs dat er bewijs bestaat dat de werkzame stof in Roundup, glyfosaat, kankerverwekkend zou zijn.

Eén van die onderzoeken is een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) uit 2015, waarin de conclusie wordt getrokken dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. De advocaten van Johnson legden tijdens de rechtszaak veel nadruk op dit onderzoek.

Collectieve rechtszaak

De zaak van Johnson is van belang voor een collectieve rechtszaak tegen Monsanto die op dit moment in Californië wordt gevoerd. Duizenden mensen in de Verenigde Staten stellen non-Hodgkin lymfoom te hebben gekregen door Roundup.  

Vincent Harmsen over Monsanto