Bouwen in beschermde natuur

Evenementen midden in een beschermd natuurgebied bij Radio Kootwijk. Riante villa’s op de Veluwe vlak naast een beschermd Natura2000-gebied waar dassen en steenuilen leven. Een groot hotel met lodges gepland pal naast Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ondanks strenge natuurwetgeving staat de natuur aan alle kanten onder druk door woningbouw, recreatie en andere (bouw)activiteiten. Dit terwijl er de komende jaren juist natuur bij moet komen. In het Natuurpact tussen het Rijk en provincies is afgesproken om 80.000 hectare nieuwe natuur in te richten in de periode van 2011 tot 2027. Hoe kan het dat we in of vlakbij natuurgebieden bouwen, terwijl we die ook moeten beschermen? En wordt die natuur wel voldoende gecompenseerd?
Isolatie van een bestaande woning
| Artikel

Moet je een natuurtoets doen omdat je je bestaande huis wil isoleren? Lees eerst dit artikel

Als je je huis wil isoleren is een dure natuurtoets nodig om vleermuizen te beschermen. Hoe pak je dat aan?

De natuurtoetsen, ze zijn er in vele vormen
| Nieuws

Ecologen waarschuwen: onvoldoende controle op natuurtoetsen

Met verbazing zien burgers ineens bouwmachines een busbaan of mountainbikepad aanleggen in de natuur. Dat zou niet mogen. Maar kan het kan dankzij dubieuze rapporten.

Het Monkeybos, in natuurgebied Meijendel bij Den Haag

Een speeltuin in een stiltegebied, wie verzint dat?

Het duingebied bij Den Haag is beschermd, maar omwonenden stellen dat er van alles komt om bezoek te lokken. “Het wordt een pretpark.”

Onderzoek in een natuurgebied

Via deze truc kunnen gemeenten projecten in de natuur doordrukken

Een zonnepark, een busbaan, mountainbikeroutes. Gemeenten kunnen deze vaak zonder verzet aanleggen, dankzij het ecologische rapport. Hoe werkt dat?

Mountainbikepark Mook

Limburgers in opstand tegen fietspark: 'Ze poepen hier in de bosjes’ 

Mountainbikers uit verre oorden trekken naar het Limburgse Mook, waar de gemeente een populair fietspark opende. Maar omwonenden komen in opstand. Mag dit wel?

Wim Kuijken

Interview met Wim Kuijken

Wel of niet bouwen in het Groene Hart? Oud-deltacommissaris Wim Kuijken moest dat uitzoeken voor het Rijk, en schreef in zijn advies zijn 'persoonlijke opvatting'.

Boer André van Stralen

Wooncrisis: al 20 jaar aast iedereen op de grond van boer André

In het Groene Hart bij Alphen aan den Rijn willen ontwikkelaars een megawijk bouwen. In een reconstructie zoeken we uit wat hier achter zit, gaat het om geld of om woningnood?

Bouwen in het weiland
| Uitzending

Waar gaan we bouwen?

Alphen aan den Rijn wil een megawijk in het Groene Hart. De provincie weigert, maar zelfs minister Hugo de Jonge is voor de bouw. Waarom willen ze juist hier die huizen?

Bouwen in Oostvaardersplassen

Opbrengst na verkiezingen: in deze weilanden komen huizen

De woningnood dwingt partijen kleur te kiezen. PVV en FVD zijn vaak tegen bouwen in het groen, PvdA vaak voor en zelfs GroenLinks is in Utrecht neutraal.

Minister Hugo de Jonge (Wonen)

Minister De Jonge wil woningbouw in polder doorzetten, ook bij verzet provincie

In Alphen aan de Rijn is de provincie tégen de bouw van een grote woonwijk in de Gnephoekpolder. Toch zet de minister de bouw door.

Woningen of groen
| Artikel

Een weiland opofferen voor een woonwijk? Zelfs linkse partijen gaan voor de bijl

Het groen was heilig in veel provincies, maar dat verandert door de woningnood. Zo wil met name de PvdA vaak bouwen in het groen, terwijl FvD het structureel afwijst