Het couperen van paardenstaarten is dierenmishandeling. In 2001 werd het couperen van paarden verboden maar tot op heden gebeurt het nog steeds. Couperen is het amputeren van de staart van een trekpaard. 

Dit jaar, twintig jaar na het oorspronkelijke verbod, is er een wetswijziging voor nodig om ervoor te zorgen dat het couperen ook echt tot de verleden tijd behoort. 

Trekpaarden zijn grote zware paarden, ze zijn heel sterk en heel rustig.  Heel vroeger coupeerden boeren om te voorkomen dat de staart tussen de ploeg zou komen. 

Nu worden trekpaarden gebruikt voor een huifkar of een koets en wordt er alleen gecoupeerd omdat er nog fokkers zijn die een paard zonder staart mooier vinden. Naast het verbod uit 2001 is er sinds 2016 ook een verbod op het tentoonstellen of laten keuren van paarden zonder staart als die paarden gecoupeerd zijn in een andere Europese lidstaat waar couperen nog wel is toegestaan. Maar het couperen stopt niet. 

Sinds 2016 volgt Pointer Radio de stappen op weg naar de wetswijziging, naar het einde van de dierenmishandeling, de verminking van paarden. 

Dit onderzoek is in handen van

J.B.

Joga Brouwers

Verslaggever radio