Samen met de PZC doen we een maand lang onderzoek in Zeeland, vanuit een pop-up redactie aan de Walstraat 64 in het centrum van Vlissingen. Heb je tips voor Zeeuwse kwesties die we moeten uitzoeken? Kom tussen 6 en 30 september langs om misstanden aan te kaarten.

Er spelen veel kwesties in Zeeland: de toenemende druk van het toerisme, de verschraling van de zorg en het verdwijnen van publieke voorzieningen. “We zijn vooral benieuwd naar de problemen waar de Zeeuwen mee komen”, zegt coördinator Pim Peterse. “We hebben bij de vorige pop-up redacties veel bezoek gekregen van bezorgde bewoners, die uiteenlopende onderwerpen aandroegen, waar wij vervolgens radio en televisie van maakten. Elke regio heeft zo haar eigen problemen, maar er zijn ook overeenkomsten.”

We werken in Zeeland samen met journalisten van de PZC. “Het is een absolute meerwaarde om met regionale journalisten samen te werken, zij weten wat er speelt en kunnen ons in contact brengen met sleutelfiguren,” zegt Peterse. “Bovendien is het leuk om met diverse journalisten samen te werken.”

Krimpregio waar problemen zich opstapelen

Vlissingen is de vijfde stad waar Pointer neerstrijkt met een pop-up redactie. Eerder waren er pop-up redacties in Almelo, Heerlen, Ede en Emmen. Maar de journalisten zijn niet alleen in Vlissingen te vinden. “We maken ook een uitstap naar bijvoorbeeld Terneuzen, want Zeeuws-Vlaanderen kent weer hele andere problemen dan de rest van Zeeland,” zegt Peterse. “In het rapport ‘Elke Regio telt’ wordt Zeeuws-Vlaanderen genoemd als krimpregio waar de problemen zich opstapelen.”

Overlast van toerisme

Op woensdag 6 september start de pop-up redactie met een meet-up. Presentator Niels Heithuis leidt een debat over de hinder die het toerisme met zich meebrengt in Zeeland. Tegelijkertijd is toerisme een van de economische kurken waarop de provincie drijft. Kortom: is het een vloek of een zegen?

Op zaterdagochtenden organiseren we onderzoekstafels waar we samen bewoners en deskundigen een thema uitwerken. Tijdens deze sessies gaan de journalisten en gasten dieper in op een onderzoeksvraag. Zo onderzochten we eerder de mijnbouwschade in Heerlen en de gezondheidskloof in de Veenkoloniën in Emmen. In Zeeland richten we ons op een aantal zaken die spelen in Zeeland, zoals de overlast van het toerisme. Ook kijken we hoe het ervoor staat met de 650 miljoen euro die ter compensatie van het marine terrein beschikbaar is gesteld.

Pointer pop-up redactie, vanaf 6 september t/m 30 september in de Walstraat 64 in Vlissingen, woensdag t/m zaterdag van 10:00 uur tot 18:00 uur.