Op zo’n 8100 locaties voelen zo’n 7400 vrouwen zich onveilig. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een vragenlijst met bijbehorende kaart die Pointer en het AD rondstuurden. Vrouwen gaven specifieke plekken aan die zij liever vermijden of waar zij zich ongemakkelijk voelen. Op de helft van deze locaties is hen of iemand die zij kennen iets overkomen. Lees de ervaringen van vrouwen en bekijk op onze kaart waar zij zich onveilig voelen.

Driekwart van de vrouwen vindt de omgeving van de locatie eng en denkt dat hen hier makkelijk iets kan overkomen. Ruim een derde heeft daadwerkelijk een incident meegemaakt op de door hen aangegeven plekken.

Vrouwen passen hun gedrag gemiddeld op vier verschillende manieren aan. Ze vermijden vooral plekken wanneer het donker is, kiezen alternatieve routes, laten vrienden weten waar ze zijn en/of delen hun live-locatie via hun telefoon.

Onveilige locaties

Eén op de vijf vrouwen draagt een wapen om zichzelf te beschermen. Zo schrijft een vrouw van tussen de 36 - 45 jaar oud dat ze achtervolgd is en aangerand door twee jongens bij de grote gracht in Zutphen. “Ik ben erg bang om weer achtervolgd te worden. Ik wil gewoon veilig over straat kunnen. Nu heb ik zelfverdedigingsspray, een kubotan (sleutelhangerwapen, red.), een geluidsalarm, flitslicht en een zware metalen bal om mee te zwaaien en mensen op afstand te houden. Alleen met deze spullen durf ik 's avonds alleen nog de straat op.”

Hieronder lees je tientallen ervaringen van vrouwen die de enquête invulden. Deze hebben wij een klein beetje herschreven om herleidbaarheid te voorkomen. Verder kan je op elke locatie zien waarom zij zich daar onveilig voelen en hoe zij hun gedrag daarop aanpassen. Peildatum is 28 mei 2024.

onveilige-plekken-kaart
Style
Redesign 2022

Locaties waarbij de onveilige ervaring niet gaat over de precieze plek op de kaart, bijvoorbeeld ervaringen over een plaats als Amsterdam of Rotterdam in het algemeen, zijn niet meegenomen.

Zet zelf een stip op de kaart

Want ons onderzoek naar onveilige plekken gaat door. Geef in deze vragenlijst aan waar en waarom jij je onveilig voelt.

Bekijk hieronder onze uitzending over onveilige plekken in de openbare ruimte terug:

Onveilige plekken Header
26 min 10 s

Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid van vrouwen in het openbaar vervoer? Wij vroegen meer dan 7000 vrouwen op welke plekken zij zich onveilig voelen en massaal wezen ze naar stations en het ov. Uit angst voor grensoverschrijdend gedrag sluiten ze zich af, vermijden ze enge plekken of bewapenen ze zich. Ook ontdekten we dat de vervoerders niet in kaart brengen hoe verschillend mannen en vrouwen die veiligheid beleven. Hoe zorgen NS, ProRail en streekvervoerders dan dat iedereen zich veilig voelt? We spraken met experts en de vrouwen die het ov gebruiken.

Vrouwen vermijden OV

Bang in de openbare ruimte: Op deze plekken voelen vrouwen zich onveilig

Vrouwen voelen zich vaak onveilig op stations, in het OV en in parken en uitgaansgelegenheden, blijkt uit een onderzoek van Pointer onder duizenden Nederlandse vrouwen.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Stagiair
Freelance journalist