De afgelopen maanden waren er meerdere nieuwsberichten met een kop als deze: ‘Vrouw vermoord, partner opgepakt’. Soms gevolgd door interviews met buren die dit niet hadden zien aankomen, omdat het ‘zo’n aardige buurman’ was. Gebeurt vrouwenmoord - oftewel femicide – door een partner veelal in een opwelling of gaat er meer aan vooraf? En wat valt er te zeggen over de daders? Eric Blaauw, forensisch psycholoog, vertelt hoe deze daders in elkaar steken.

Meestal gaat aan femicide een periode van intieme terreur vooraf, waarin de dader probeert zijn partner zoveel mogelijk te controleren. Denk aan het sturen van talloze appjes per dag of ervoor zorgen dat de partner niet meer afspreekt met familie en vrienden.

“De belangrijkste trigger bij een dader om zijn vrouw te vermoorden, is eigenlijk dat hij de controle verliest”, vertelt Blaauw. Dat kan volgens hem komen doordat de vrouw anderen om hulp vraagt, de relatie definitief beëindigt of bijvoorbeeld naar de politie stapt. “Dan kan zo’n man denken: Ik raak haar kwijt en dat vind ik onacceptabel.”

Gaslighten

Het kan zijn dat een dader op dat moment naar fysiek geweld grijpt, maar het kan ook subtieler. “Gaslighten is ook iets wat in dit soort situaties veel optreedt. De man probeert dan door allerlei opmerkingen ervoor te zorgen dat de vrouw zichzelf en haar opvattingen eigenlijk niet meer vertrouwt.” Hij neemt als het ware haar brein over, stelt Blaauw.

Een van de vrouwen die Pointer spreekt tijdens het onderzoek vertelt anoniem dat haar ex alle brieven aan instanties schreef. Door zijn denigrerende opmerkingen had ze het idee dat ze dat zelf niet meer kon, terwijl ze universitair geschoold is.

Lees meer over rode vlaggen en de stappen die voorafgaan aan femicide in dit overzicht. De tekst loopt verder onder dit blok.

Fases Femicide

Het is volgens Blaauw maar een beperkt aantal daders die koste wat kost hun vrouw ook echt wil vermoorden. “Een groot deel van de daders kan je juist in de voorfase goed bijsturen.” Het is volgens hem belangrijk dat een vrouw goed wordt bijgestaan als ze uiteindelijk weg wil uit een potentieel gevaarlijke relatie en om alert te zijn op de alarmbellen. “Door op tijd in te grijpen, kunnen we femicide voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het bekend zijn met wapens. Ja, dat is eigenlijk al meteen een alarmbel.”

Dat vrouwen in een huiselijk geweldsituatie nog maar weinig de weg naar hulp vinden – en hoe dat komt - lees je hier.

Naast de alarmbellen is het volgens Blaauw van belang om bepaalde type mannen in de gaten te houden. De onderstaande persoonlijkheidskenmerken kunnen uiteraard ook bij mannen voorkomen die niet overgaan tot het vermoorden van hun vrouw, zegt Blaauw. “Het gaat hier om mannen bij wie deze kenmerken sterk zijn uitvergroot.” Het gaat om de volgende 5 typen:

Psychopatisch type

“Dat zijn mensen die totaal geen inlevingsvermogen hebben in andere mensen. Die denken eigenlijk: andere mensen zijn er om te misbruiken. Voor deze mannen is een vrouw een gebruiksmiddel. Vaak hebben ze al een hele rits aan delicten gepleegd en speelden ook in vorige relaties problemen. Veelal zijn ze eerder ook veroordeeld voor huiselijk geweld, je ziet dan eigenlijk de ellende al aankomen.”

Verslaafd type

“Bij dit type man heeft de vrouw een hele belangrijke functie, namelijk om ervoor te zorgen dat zijn leven nog enigszins op orde blijft of voor inkomsten zorgen. Hij kan drugs- of alcoholverslaafd zijn, en er kan veel geweld optreden in de relatie.

Gekrenkt/narcistisch type

“Dan heb je de man die vindt dat hij recht heeft op de relatie of op controle over de vrouw. Die denkt: wie ben jij om mij in de steek te laten? Daarbij is vaak sprake van een persoonlijkheidsstoornis, waarbij hij de vrouw ook echt als zijn eigendom beschouwt. En hij vindt zichzelf heel belangrijk, en vindt het normaal dat hij speciaal gevonden wordt door anderen. Dit type man is vaak ook heel erg jaloers, zijn vrouw mag nergens heen.”

Afhankelijk type

“Deze man is eigenlijk heel bang om verlaten te worden. Hij hangt ook heel erg aan de vrouw, zij moet alles voor hem beslissen en voor hem zorgen. Als je als man denkt: ik kan helemaal niets, dan is het natuurlijk heel bedreigend als iemand je op een gegeven moment verlaat. Dat is voor zo’n man levensgevaarlijk.”

Traditioneel patriarchaal type

“Het laatste type is een man die we wat meer traditioneel patriarchaal noemen. Echt zo’n type man die vindt: ‘ik ben de man in huis, jij moet doen wat ik zeg’. Hij zal ook heel nadrukkelijk de mannen- en vrouwenrol uit elkaar trekken. Ook dit type vindt dat zijn vrouw zijn eigendom is, als het ware. Dat komt vaak vanuit een bepaalde cultuur of geloofsachtergrond, maar ook in combinatie met karaktertrekken die maken dat die man daar dan ook heel rigide in denkt.”

Meer weten over dit onderwerp? Kijk hieronder de uitzending van Pointer (KRO-NCRV) ‘Vermoord door je ex':

Header voor 'Vermoord door je ex'
25 min 37 s

Sanne, de dochter van Wim Hertgers, werd vermoord door haar ex-partner. Jarenlang leefde zij in een huwelijk waarin sprake was van intieme terreur, een vorm van huiselijk geweld waarbij het slachtoffer wordt gecontroleerd en gemanipuleerd door de partner. Nu reist Wim met een vrachtwagen met foto's van andere vrouwen die slachtoffer werden van femicide door het land om vrouwen te waarschuwen en hen te wijzen op de signalen van ongezonde relaties. Tien procent van de vrouwen heeft te maken met huiselijk geweld. Maar zij weten de hulpverlening vaak niet te vinden. Hoe kan dat? En wat moet er gebeuren om de hulp aan slachtoffers te verbeteren?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.